Commentaar Vrouwenpartij: ‘zweverig of dom als je niet op je ratio afgaat’ is de norm, maar in de praktijk ligt dat heimelijk heel anders. 80% van de leidinggevenden vertrouwt vaker en meer op hun intuïtie dan op de ratio en zeggen dat in de praktijk hun intuïtie vaak de juiste keuze blijkt te zijn. Een heel ander beeld dan gebruikelijk en aanvaard binnen onze samenleving. Zweverig en dom als kwalificaties van intuïtie blijkt uit het artikel een misvatting van formaat.
De kracht van intuïtie
Wij vrouwen hebben altijd al vertrouwen in onze intuïtie gehad (hoe anders kunnen we weten wat onze baby, die nog niets kan, wil duidelijk maken?). De ratio waar mannen hun kaarten op zetten is in onze ogen zeer overgewaardeerd en vooral geschikt bij de harde wetenschappen en bij filosofie. Tijdrovend en onzekerder dan toegegeven.
Vrijwel alles in ons persoonlijk leven van alledag drijft op psychologie en niet op harde wetenschap. Psychologie draait om voortdurend veranderende emoties en gevoelens, sensaties en verlangens. Nauwelijks te vangen in voorspelbaarheden en zekerheden, die het uur of de dag overleven.
Wij vrouwen zeggen: de volgende momenten kun je moeilijk voorspellen met behulp van je ratio, maar uitstekend aan te voelen met je gevoel en intuïtie. Waarom je leven laten leiden door onzekerheden en een ontelbaar scala van mogelijkheden van de ratio als je zoveel direct en zo precies kan weten via je intuïtie? Wat een tijdbesparing levert dat op. Hoeveel stress ontloop je daarmee.
De toekomst is aan de vrouw
Omdat de vrouw veel beter kan functioneren door haar intuïtief vermogen dan de man kan functioneren met zijn ratio, zal de positie van de vrouw volledig geherwaardeerd gaan worden. De ratio blijkt sterk overgewaardeerd in het leven en de intuïtie sterk ondergewaardeerd. Ratio zal te veel gaan achterlopen in de versnelling binnen de maatschappij terwijl intuïtie juist vooruit kan kijken en niet gevangen zit in het verleden.
Een mooi voorbeeld: mannen zijn gewend om cijfers aan te passen aan de vraag, terwijl vrouwen direct aanvoelen dat er gemanipuleerd wordt en het waarschijnlijk neerkomt op een slag in de lucht of wishful thinking.
Een ander voorbeeld: mannen willen discussiëren, gelijk hebben en moeten vervolgens verplicht compromissen sluiten. Vrouwen met intuïtieve ervaring komen tot een vrij eensluidende evaluatie. De beste oplossing ligt daardoor voor de hand.
De werkelijkheid laat zich van tevoren aanvoelen. Maar de toekomstige werkelijkheid beredeneren is ondoenlijk in het bijzijn van ontelbare mogelijkheden en onzichtbare krachten. De toekomst van het leven juist beredeneren en voorspellen is een kansspel met weinig kansen voor de ratio.
En het onderwijs van de toekomst?
Hebben we verschillend onderwijs nodig voor jongens en voor meisjes? Of kunnen jongens ook hun gevoel en intuïtie ontwikkelen? Hoe zou intuïtief gericht onderwijs er in de praktijk uitzien? Het zou een enorme impuls zijn voor de studies psychologie en sociologie, maar ook voor de studie economie. Nu is zekerheid daar een uitzondering en nog minder is houdbaar en verklaarbaar.
Maar wat als alle psychologische problemen door het precieze aanvoelen en de juiste intuïtie succesvol behandelbaar zijn zonder medicijnen? Als maatschappelijke problemen voorkomen kunnen worden door aan de juiste knoppen te draaien? Als preventie de norm wordt bij alle menselijke geestelijke en lichamelijke problemen? Met als gevolg een samenleving zonder stress en angst en onzekerheid?
Wat als we intuïtief toegang kunnen krijgen tot het onderbewustzijn? Vrijwel alles wat in ons opkomt en gebeurt heeft een relatie met ons onderbewustzijn.
Wij vrouwen zeggen in het kort: niks speculeren, het draait erom dat je weet en voelt wat wat is.
Nu je het zegt: wat is onze Vrouwenpartij eigenlijk? Wie het weet mag het zeggen.
Bron: businessinsider.nl
10 december 2024
Businessinsider: 4 op 5 leidinggevenden neemt heimelijk beslissingen op basis van intuïtie: dat is meer dan een onderbuikgevoel
Leidinggevenden volgen vaak hun intuïtie, maar een deel van hen is bang dat hardop te zeggen. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek van trainingsinstituut de Baak in samenwerking met Motivaction.
Ruim 4 op de 5 personen met een leidinggevende functie in Nederlandse bedrijven of organisaties zegt af te gaan op zijn of haar intuïtie op de werkvloer. Maar een derde van hen communiceert daar liever niet over vanwege het taboe dat daarop ligt. Ze zijn bang dat ze als zweverig worden gezien of dom worden gevonden als ze niet op hun ratio afgaan.
Opvallend is dat werknemers en teamleden het juist waarderen als leidinggevenden hun intuïtie volgen. 77 procent van de ondervraagden zegt vertrouwen te hebben in beslissingen die op intuïtie zijn genomen.
Leidinggevenden die hun intuïtie laten spreken zijn gemiddeld iets gelukkiger in hun werk (7,3 om 7,0). Ook geven ze een hogere waardering aan hun zelfvertrouwen (7,5 om 7,0), ambitie om doelen te behalen (7,3 om 7,0) en aan hun succes en werkplezier.
Intuïtie is meer dan onderbuikgevoel
Volgens de Baak is intuïtie dan ook niet alleen een onderbuikgevoel, maar juist een instrument dat geraffineerder wordt naarmate je meer ervaringen opdoet. “We zien in de praktijk vaak dat het mensen is aangeleerd om keuzes vooral te maken enkel op basis van ratio”, zegt Sandy Verkooijen, trainer bij de Baak “Maar als trainer zie ik vaak dat trouw blijven aan jezelf en je intuïtie, leidt tot een gevoel van vrijheid en autonomie. Je zult er namelijk achter komen dat je kunt vertrouwen op jezelf in de context van wat er van je gevraagd wordt.”
Uit het onderzoek blijkt dat het volgen van intuïtie voor 80 procent van de ondervraagden een fijne keuze is. Maar liefst 83 procent geeft aan dat het maken van een keuze gebaseerd op hun gevoel vaak de juiste keuze blijkt te zijn.
De Baak pleit er dan ook voor dat vertrouwen op intuïtie in combinatie met ratio normaler wordt. Maar daar moeten leidinggevenden volgens Verkooijen wel een drempel over. “Je hebt als leidinggevende best wel lef nodig om de plek in te nemen die bij je functie hoort en er vervolgens op te vertrouwen dat als jij zelf je intuïtie volgt, anderen ook makkelijker volgen.”