Commentaar Vrouwenpartij: oplettende lezertjes weten dat de Vrouwenpartij al sinds haar oprichting in 2019 voor een universeel basisinkomen pleit. Door de supersnelle ontwikkelingen rond AI (kunstmatige intelligentie) is de discussie over de noodzaak van een universeel basisinkomen voor iedereen (UBI) in een stroomversnelling terecht gekomen.
Hieronder kun je lezen hoe de 6 grote top-bollebozen uit de AI-wereld denken over het invoeren van een universeel basisinkomen (UBI).
Een groter waarom
Een universeel basisinkomen is niet alleen noodzakelijk vanwege het verlies aan banen, maar ook om de groeiende ongelijkheid in welvarende landen niet te laten ontsporen tot dwingende protesten van de bevolking.
Het wantrouwen tegenover kabinet en de overheid is nog nooit zo hoog geweest. Zonder gedegen en geloofwaardig ingrijpen zal de maatschappelijke ongehoorzaamheid tot ongekende hoogten kunnen groeien. Zelfs maatschappelijk geweld is niet meer uit te sluiten. En als dat breed gedragen wordt is de deksel van de pan en moeilijk terug te plaatsen.
Een nieuw leven met een blije toekomst
Een universeel basisinkomen garandeert vrijheid voor zoveel mensen die vrijheid missen. Het neemt bergen zorgen weg bij de meerderheid van de bevolking en het kan ieders leven zoveel meer zin geven. Denk aan tijd voor kinderen, voor vrienden en hobbies, voor vrijwilligerswerk en niet te vergeten tijd voor je zelf.
Omdat een UBI samengaat met de AI ontwikkelingen is een (gratis) AI assistent voor iedereen en voor alles in je leven een gegeven.
AI en UBI een huwelijk gesloten voor een hemel op aarde.
P.S. 10 dagen geleden plaatsten wij een artikel met een oproep voor onze langgekoesterde en opportune wens: een Europees leger. In diezelfde tijd groeiden de voorstanders in Nederland voor een Europees leger uit boven de tegenstanders uit: boven de 50% van de bevolking.
Het oude adagium tegen een Europees leger: ‘we hebben toch de NAVO’, bleek opeens geen steekhoudend argument meer te zijn toen de VS niet zo’n betrouwbare partner meer bleek te zijn. Opeens drong het beeld van een versnipperde Europese defensie door en bleek een verenigd NAVO vredesleger door allerlei tegenstemmers niet zomaar te realiseren. Maar ook dat kan in 10 dagen helemaal veranderen. Ons voorstel is een AI Europees leger dat sneller realiseerbaar is, veel goedkoper zal zijn en alle kennis en kunde van Julius Caesar, Joanne d’Arc, Napoleon en Churchill samenbrengt.
Bron: businessinsider.nl
Lakshmi Varanasi
28 februari 2025
Maakt AI een basisinkomen voor iedereen noodzakelijk?
Maakt AI zoveel banen overbodig, dat een basisinkomen voor iedereen noodzakelijk wordt? Dit zeggen 6 grote namen uit de AI-wereld.
Het ooit utopische ideaal van een universeel basisinkomen is een belangrijk gespreksonderwerp geworden onder AI-leiders.
Het gaat dan om het idee van een periodieke betaling aan alle volwassenen binnen een bepaalde bevolkingsgroep, ongeacht hoeveel geld ze hebben en of ze werk hebben. Er zijn geen beperkingen aan hoe mensen hun geld besteden.
Nu de vooruitgang op het gebied van AI-technologie het perspectief biedt van vergaande automatisering van taken die mensen doen, nemen de zorgen toe over de vraag of de welvaart die dat oplevert wel eerlijk wordt verdeeld.
Topmensen in de AI-sector, zoals CEO Sam Altman van OpenAI en “AI-godfather” Geoffrey Hinton, hebben gewaarschuwd voor het gevaar dat er banen zullen verdwijnen door de opkomst van artificial intelligence en dat de kloof tussen arm en rijk daardoor zal groeien. Zij pleiten samen met andere grote namen uit de techwereld voor een universeel basisinkomen.
AI-leiders zien dit concept momenteel als de beste manier om de economische gevolgen die de technologie kan hebben, te ondervangen. Bekijk de slideshow met 6 uitspraken over het nut van een basisinkomen
Is een basisinkomen nodig? Dit zeggen grote namen uit de AI-wereld:
Sam Altman van OpenAI
Topman Saltman van OpenAI, de maker van ChatGPT, pleit al langer voor een universeel basisinkomen.
In juli 2024 werden de resultaten gepubliceerd van een onderzoek in opdracht van Altman naar een basisinkomen. Het door onderzoeksinstituut OpenResearch uitgevoerde onderzoek kreeg 60 miljoen dollar van OpenAI, waaronder 14 miljoen dollar van Altman zelf.
Altman houdt zich ook anderszins volop bezig met een universeel basisinkomen. Zo heeft hij een futuristische crypto-startup genaamd Worldcoin, dat het grootste identificatienetwerk ter wereld moet worden door het scannen van de irissen van mensen. Die technologie kan onder meer gebruikt worden om mensen hun basisinkomen te laten innen.
Altman heeft ook voorgesteld om iedereen een “basiscomputer” te geven met daarop de belangrijke large language models van OpenAI. Dat is volgens hem in economisch opzicht wellicht efficiënter dan iedereen cash te geven.
Elon Musk van xAI
Musk is ook een groot pleitbezorger van een universeel basisinkomen. De rijkste man ter wereld denkt dat een basisinkomen mensen meer vrijheid geeft over hoe ze hun tijd en geld besteden en dat AI het basisinkomen dat ze krijgen kan vergroten.
Tijdens de jaarlijkse techconferentie VivaTech in mei 2024 zei Musk: “In het meest gunstige scenario zal niemand meer hoeven werken. Er zou een hoog universeel basisinkomen zijn. Er zouden geen tekorten zijn aan goederen en diensten. De vraag die dan overblijft gaat over zingeving: als computers en robots alles beter kunnen dan mensen, heeft je leven dan nog wel zin? Ik denk dat er misschien nog wel een rol is weggelegd voor mensen in de zin dat we AI betekenis kunnen geven.”
Vinod Khosla, durfkapitalist
Zakenman en durfkapitalist Vinod Khosla zegt dat vooruitgang op het gebied van AI zal zorgen voor verlies aan banen en dat een universeel basisinkomen een noodzakelijk vangnet moet gaan vormen.
“Nu er vanwege AI minder behoefte is aan menselijke arbeid kan een universeel basisinkomen cruciaal worden”, schreef Khosla in september 2024 op zijn website Khosla Ventures. “Overheden zullen een sleutelrol gaan spelen bij het reguleren van AI en het zorgen voor een eerlijke verdeling van de welvaart.”
Anders dan internet of mobiele telefoons die mensen assisteren “versterkt en vermenigvuldigt AI het menselijk brein, net zoals stoommachines en motoren uiteindelijk menselijke spierkracht overbodig maakten.” Hij suggereert daarmee dat mensen in het tijdperk van AI te langzaam en te duur zullen worden om nog echt bij te dragen aan de arbeidsproductiviteit.
Dario Amodei van Anthropic
CEO Dario Amodei van AI-startup Anthropic zegt dat een universeel basisinkomen wel het minste is dat gedaan kan worden om de effecten van AI te ondervangen.
“De menselijke beschaving heeft in het verleden meerdere keren grote economische omwentelingen doorstaan: van jagen-verzamelen naar landbouw, van landbouw naar feodalisme, van feodalisme naar industrialisatie”, schreef hij in oktober 2024 in een op zijn eigen blog geplaatst essay. “Ik denk dat er iets nieuws en nog vreemder nodig zal zijn, dat niemand zich nu kan voorstellen. Daar kan een basisinkomen voor een iedereen een klein onderdeel van zijn.”
Volgens Amodei zal AI onze wereld zo fundamenteel veranderen dat we na moeten denken over een meer alomvattende oplossing voor ongelijkheid.
Andrew Yang, ondernemer
Zelfs voordat AI zijn wervelende entree maakte op het wereldtoneel pleitte de Amerikaanse ondernemer en lobbyist Andrew Yang al voor een universeel basisinkomen. Hij wilde alle Amerikanen 2.000 dollar per maand geven tijdens de pandemie.
In een interview met Business Insider in juni 2020, een paar maanden nadat hij uit de race naar het Witte Huis was gestapt, zei Yang dat hij “ervan overtuigd is dat een universeel basisinkomen de toekomst van ons land is.”
Geoffrey Hinton, AI-wetenschapper
Geoffrey Hinton, een wetenschapper die als één van de grondleggers van AI wordt gezien, maakt zich zorgen over de impact van AI.
Hinton heeft in discussies meerdere maken uitgesproken dat hij bang is voor banenverlies door AI en adviseert de Britse regering om als oplossing een universeel basisinkomen te omarmen.