Blog

Verontreinigingen in moedermelk maken mannen mogelijk vrouwelijker

Commentaar Vrouwenpartij: weer een goed voorbeeld waar stapeling van chemische stoffen toe kan leiden: pasgeboren jongetjes worden via de moedermelk met bepaalde veel gebruikte chemische stoffen vrouwelijker. Bij 65% van de moedermelkmonsters in het onderzoek van de VU Amsterdam, waren deze anti-androgene verbindingen aanwezig!
De vraag is natuurlijk: hoeveel van deze jongetjes willen later meisjes worden?
En de vraag voor de regering is: is het na dit onrustwekkend onderzoek per direct nodig om deze stoffen te verbieden? Of gaan we nog een paar jaar door met de smoes dat we niet genoeg weten?

Artikel uit het VU magazine:
Moedermelk kan chemische verontreinigingen bevatten. Deze kunnen vervrouwelijking van het voortplantingssysteem van jongens versterken. Dit kan onder meer leiden tot het niet indalen van teelballen, borstontwikkeling en ongezond sperma. Dat blijkt uit onderzoek van VU-ecoloog Bérénice Collet, waarover VU Magazine bericht.

Het onderzoek toont aan dat bij pasgeborenen de werking van de androgenen, de groep van hormonen die voor mannelijke eigenschappen zorgt, opvallend laag is. “Nu blijkt dat er in moedermelk stoffen zitten die de werking van de androgenen verstoren”, aldus Bérénice Collet. “Van de 199 moedermelkmonsters die ik heb geanalyseerd, bleken 129 stuks vervuild met anti-androgene verbindingen.” Deze chemicaliën zitten in alledaagse producten, zoals cosmetica, meubels en plastic voedselverpakkingen. “Het zijn chemicaliën die na inname ongeveer een week in ons lichaam blijven zitten en deze zijn daarom niet verboden. Wanneer je de producten echter dagelijks gebruikt, is er sprake van een continue aanwezigheid. En nu blijkt dat juist deze chemicaliën gevaarlijk zijn.”

Gevolgen voor de ontwikkeling
Een en ander kan namelijk gevolgen hebben voor de ontwikkeling van jongens. “Veel mechanismen die androgenen nodig hebben, worden vertraagd. Ons onderzoek richt zich op de relatie tussen androgenen en cryptorchisme, oftewel een niet-ingedaalde teelbal. Dit probleem is in de eerste weken te verhelpen met een operatie. Maar wanneer dit niet of te laat wordt verholpen, kan het leiden tot een verminderde ontwikkeling van spermacellen. De kiemcellen, die zich later ontwikkelen tot spermacellen, zitten dan te lang in de buikholte. Daar is de temperatuur te hoog. De ontwikkeling naar sperma verloopt hierdoor slechter of helemaal niet. Daarnaast is onze hypothese dat een verminderd androgene werking gevolgen kan hebben op de lengte van de penis, borstontwikkeling en een verlaagd libido.”

Bloed uit navelstreng
Collet wijst erop dat moedermelk qua samenstelling vergelijkbaar is met bloed uit de navelstreng. “Nu blijkt dat moedermelk vervuild is, is onze hypothese dat ongeboren baby’s via het bloed in de navelstreng ook al anti-androgene stoffen binnenkrijgen. Dit bloed is echter beperkter te verkrijgen, waardoor we hebben gekozen voor het onderzoeken van moedermelk. Mocht onze hypothese kloppen, dan zou dat betekenen dat kinderen niet alleen vaak een jaar na de geboorte anti-androgene stoffen binnenkrijgen, maar ook al voordat ze het levenslicht hebben gezien.”

Opstellen richtlijnen
Moedermelk wordt gezien als de beste voeding voor baby’s. Het is dan ook niet de bedoeling van Collet om moeders te ontmoedigen om borstvoeding te geven. “Dat maakt dit onderzoek soms ook lastig te verdedigen. Ik denk wel dat het belangrijk is om te weten waar je je kind mee voedt. We kunnen nu nog niet zeggen wat vrouwen niet moeten eten en welke verzorgingsproducten zij beter kunnen laten staan. Combinaties van chemicaliën kunnen in sommige gevallen zorgen voor een tegengaan van androgene werking en in andere gevallen zijn ze onschadelijk. Er is dus nog veel onderzoek nodig en ik hoop dat we in de toekomst richtlijnen kunnen opstellen voor zowel moeders als hun baby’s.”
Bron: vumagazine.nl

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024

New Test Detects Parkinson’s 7 Years Before Most Symptoms Show : ScienceAlert
20 juni 2024

BBB vindt Europese natuurherstelwet een ‘schoffering’
18 juni 2024

AI discovers new rare-earth-free magnet at 200 times the speed of man – AI in de politiek
18 juni 2024

Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven | de Volkskrant
8 juni 2024

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland | de Volkskrant
2 juni 2024

Kiezer eensgezind over streven naar duurzamere landbouw, maar haakt af bij concrete voorstellen | de Volkskrant
31 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
30 mei 2024

Plastic voedselverpakkingen bevatten duizenden verschillende soorten chemicaliën: wat gebeurt er als je die doorslikt?
27 mei 2024

Rijk worden? Word EU-lid! Na twintig jaar verdient een Sloveens gezin nu meer dan een Brits gezin – De Correspondent
15 mei 2024