Blog

De VVD is een existentieel gevaar voor Nederland – NRC Next Opinie – plus

Lees hier het artikel: NRC.nl: De VVD is een existentieel gevaar voor Nederland

Commentaar Vrouwenpartij: De VVD is een gevaar voor het voortbestaan van Nederland. Een iets stevigere uitspraak dan de Vrouwenpartij tot nu toe heeft gedaan, maar wel waar de Vrouwenpartij zich geheel in kan vinden. Rutte en zijn VVD zijn een ramp voor de toekomst van Nederland en hij dient zo snel mogelijk aan de kant gezet te worden. We horen op voet van oorlog te staan tegenover de klimaatcrisis met leiders die bol staan van visie, daadkracht, moed en slagvaardigheid.
Hoe kan de grootste politieke vriend van Shell, Nederland fossielvrij maken?
Hoe kan het CDA, ondanks alle goede bedoelingen van haar landbouwminister, ons land de biologische landbouw en veeteelt in loodsen?
Hoe kunnen VVD en CDA een einde maken aan de terreur van ministeries naar burgers toe volgens de Rutte-doctrine en tegen alles in de menselijke maat terugbrengen?
Wie ziet Rutte als de juiste man en de VVD als de uitgekozen partij om het Universele Basisinkomen te kiezen als oplossing van de meeste sociale problemen in onze maatschappij en deze in te voeren?
Welke partijen kunnen de vrijwel absolute macht van de regeltjes producerende overheid doorbreken en afbreken? Welke partijen en leiders zien in dat meer regeltjes averechts werken en geen oplossing zijn?
Wie ziet in dat het verloren vertrouwen van de burger alleen terug te winnen is door het individu meer zeggenschap over eigen leven (terug) te geven? Een overheid die alles in het leven van de burger via regels wil controleren, -alsof hijzelf niets kan beslissen-, is een zwakke, starre overheid zonder enige verbeelding, die mogelijk ongewild, elke burger tot gehoorzame slaaf wil maken of zelfs wil dwingen. Macht en zeggenschap overdragen aan de burger is de enige weg uit die onbeheersbare machtsbeluste en betweterige overheid.

Rutte heeft geschiedenis gestudeerd en hoort te weten dat fundamentele veranderingen vroeger werden ingeluid door revoluties en oorlogen. Gevestigde verouderde structuren die niet mee konden met de tijd werden zo omver geworpen om plaats te maken voor vernieuwingen. Rutte kan begrijpen dat in een tijd waar revoluties en oorlogen geen mechanismes voor verandering en transformatie meer kunnen zijn, het de klimaatcrisis en een pandemie zijn die paradigma verschuivingen moeten afdwingen. Zijn tijd is voorbij en hij hoort afstand te nemen en plaats te maken voor leiders van deze tijd.

Uit het artikel:
….Tweede Kamerleden van de VVD lieten …. het bekende VVD-mantra horen: het moet allemaal wel ‘haalbaar en betaalbaar’ blijven. Met die betaalbaarheid worden merkwaardig genoeg altijd de geraamde kosten van noodzakelijke investeringen bedoeld, nooit de daadwerkelijke kosten van klimaatrampen. 

Alleen al in Duitsland wordt de schade door overstromingen op dertig miljard euro geraamd, tien keer meer dan Nederland tot aan 2050 jaarlijks van plan is uit te geven aan het behalen van de klimaatdoelstellingen.

….Het palmares van tien jaar Rutte is erbarmelijk, de balans van het kabinet dat momenteel wacht op vervanging is slecht. Het „groenste kabinet ooit’” haalt de zichzelf opgelegde doelstelling voor CO2-reductie niet, terwijl die ambitie toch al lager ligt dan de Europese doelstelling waar Nederland, in woord althans, voorstander van is. 

….Demissionair staatssecretaris Dilan Yesilgöz-Zegerius (Economische Zaken en Klimaat, VVD) presteerde het om in haar reactie op het klimaatrapport de boodschap over te brengen dat Nederland – het land, dus, dat in Europa stijf onderaan staat waar het gaat om de overgang naar duurzame energie-opwekking – andere landen gaat aansporen om meer aan het klimaat te doen.

….Nederland kampt met een politieke cultuur die geen leiderschap, verantwoordelijkheidszin of besluitvaardigheid produceert, maar vooral politiek lijfsbehoud. Dat lijfsbehoud gaat rechtstreeks ten koste van het vermogen om politiek in dienst van het publieke belang te bedrijven. Waar het gaat om ernstige politieke problemen zoals de wooncrisis of de exploderende dak- en thuisloosheid is dat een grote menselijke tragedie; in het geval van een probleem als klimaatverandering een ronduit existentieel gevaar.

….Dat veel Nederlandse politici hun taak nauwelijks als iets anders kunnen voorstellen dan het dienen van de kortzichtige winsthonger van het bedrijfsleven, is in de context van de klimaatcrisis een regelrechte ramp.

….Het is de plicht van de staat om de klimaatcrisis zoveel mogelijk te bestrijden. Doet hij dat niet, dan heeft hij zijn legitimiteit en gezag nietig verklaard.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024

New Test Detects Parkinson’s 7 Years Before Most Symptoms Show : ScienceAlert
20 juni 2024

BBB vindt Europese natuurherstelwet een ‘schoffering’
18 juni 2024

AI discovers new rare-earth-free magnet at 200 times the speed of man – AI in de politiek
18 juni 2024

Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven | de Volkskrant
8 juni 2024

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland | de Volkskrant
2 juni 2024

Kiezer eensgezind over streven naar duurzamere landbouw, maar haakt af bij concrete voorstellen | de Volkskrant
31 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
30 mei 2024

Plastic voedselverpakkingen bevatten duizenden verschillende soorten chemicaliën: wat gebeurt er als je die doorslikt?
27 mei 2024

Rijk worden? Word EU-lid! Na twintig jaar verdient een Sloveens gezin nu meer dan een Brits gezin – De Correspondent
15 mei 2024