Blog

Nicolette Loonen, toezichthouder en ondernemer: de transitie “moet sneller dan het nu gaat”

Commentaar Vrouwenpartij: Raden van Bestuur en Raden van Commissarissen van de grote bedrijven worden bevolkt door oudere personen die niet meer mee kunnen in de vaart der volkeren. Hierdoor raken deze raden obsoleet en vrijwel nutteloos. Het worden sta-in-de-weg instituten die de broodnodige transformaties in de maatschappij tegenhouden. Misschien niet uit onwil maar wel uit onkunde. ‘De onkunde wat betreft het onderwerp duurzaamheid is verbijsterend groot’, zegt Nicolette Loonen uit ervaring. 
De essentiele bestuurstransformatie in kabinet, regering en Tweede Kamer is niet minder nodig in de Raden. Jonge toekomstgerichte denkers en visionairs horen een plaats én de zwaarste stem te krijgen in alle Raden.

Binnen 10 jaar leven we in een fundamenteel veranderde wereld die in geen van de Raden voorzien wordt. Hoe kunnen die Raden nog juiste beslissingen nemen? In 10 jaar zal alles achterhaald zijn. Zijn de grote bedrijven nog wel levensvatbaar voor die toekomst?
Tien jaar geleden was een verlaging van de pensioenen ondenkbaar. Nu staat een verlaging gekenmerkt als onvermijdelijk. Wat is zeker over 10 jaar? In Parijs besloten we dat de opwarming van de aarde onder de 1,5 graad moest blijven. Zes jaar later zitten we al op 1 graad opwarming en is onder de 1,5 graad blijven onhaalbaar.

De Vrouwenpartij heeft al lange tijd het inzicht dat dingen veel sneller gaan dan gedacht en berekend. Het probleem in de mannenmaatschappij is het mannendenken. Mannendenken is abstract en gebaseerd op cijfers en getallen, die weer gebruikt worden voor strategieën, modellen en projecties.
Getallen dragen de illusie dat ze ook in het leven correct en precies zijn en uitpakken, maar het leven en de werkelijkheid volgen de op berekende zekerheid gebaseerde denkwereld van mannen niet. Zie het voorbeeld van Afghanistan waar niemand de situatie met behulp van cijfers correct kon inschatten, omdat de simpele regels van het leven een heel andere werkelijkheid toonden.
Modellen kunnen onmogelijk rekening houden met een wereld aan wisselende factoren en zeker niet met nieuwe onbekende factoren zoals nu corona en de onbeheersbaarheid van het klimaat. Als voorbeeld: Wie voorzag de ‘onvoorziene’ factoren tijdens de corona crisis? Hierdoor ontstonden moeilijk beheersbare situaties en konden grote fouten worden gemaakt.
De lering is: als we zelf niet op tijd ingrijpen dan drukken de krachten van de Natuur ons met de neus op de feiten. Het is een inzicht wat mannen niet hebben.

Werkbare oplossingen komen niet uit denktanks van mannenlogica. De ontwikkelingen gaan zo snel dat elke gedachte, elk idee, elke bedachte strategie binnen maanden achterhaald is, zoals tijdens de corona crisis in Nederland.
Wat is de oplossing dan? De Vrouwenpartij kent maar 1 benadering die zal werken: baseer alles in de maatschappij op waarden. Waarde van het individu, waarde van vrijheid en eigen verantwoordelijkheid, waarde van eerlijkheid en waarheid, waarde van eenheid en samenwerking, waarde van harmonie en evenwaardigheid, waarde van het leven en de natuur.
Al die waarden staan tegenover macht en machtsmisbruik, tegenover de competatieve maatschappij met enorme aantallen verliezers, tegenover de verontmenselijking van de maatschappij, tegenover de ver gaande oneerlijkheid, zelfs gemeenheid binnen alle instituties in de maatschappij, tegenover de zelfverrijking van de top, tegenover de leugen, het beter weten en de blindheid in het algemeen.
Zonder de vrouwenwaarden zullen we in een door mannendenken en cijfers gedomineerde maatschappij, achter de feiten blijven aan lopen en bedolven worden door de consequenties van ons handelen tegen de natuur en het klimaat en de machtsuitbuitingen van het individu.

Het systeem dat we kennen en gebruiken moet niet een beetje om, het moet fundamenteel om willen we de aarde kunnen redden voor onze kinderen en kleinkinderen.

Uit het artikel van Change Inc van 21 oktober 2021: 
“Helaas zie ik bij Raden van Bestuur en Raden van Commissarissen nog veel onkunde op het thema duurzaamheid. In de zin van: waar hebben we het eigenlijk over? Raakt het mijn bedrijf? Hoe geef ik er als commissaris invulling aan? Aan welke knoppen moet ik draaien om verandering tot stand te brengen? Wanneer gaan we over onze grenzen heen. Die onkunde is in 2021 echt verbijsterend.”

Lees hier het artikel: De transitie moet sneller dan het nu gaat
Bron: ChangeInc.
Paul van Liempt
17 oktober 2021

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024

New Test Detects Parkinson’s 7 Years Before Most Symptoms Show : ScienceAlert
20 juni 2024

BBB vindt Europese natuurherstelwet een ‘schoffering’
18 juni 2024

AI discovers new rare-earth-free magnet at 200 times the speed of man – AI in de politiek
18 juni 2024

Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven | de Volkskrant
8 juni 2024

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland | de Volkskrant
2 juni 2024

Kiezer eensgezind over streven naar duurzamere landbouw, maar haakt af bij concrete voorstellen | de Volkskrant
31 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
30 mei 2024

Plastic voedselverpakkingen bevatten duizenden verschillende soorten chemicaliën: wat gebeurt er als je die doorslikt?
27 mei 2024

Rijk worden? Word EU-lid! Na twintig jaar verdient een Sloveens gezin nu meer dan een Brits gezin – De Correspondent
15 mei 2024