Blog

Kamer en ondernemers eisen actie tegen wildgroei aan regels

Commentaar Vrouwenpartij: het voorstel om de regeldruk voor ondernemingen te verlagen met slechts 20% is een voorbeeld dat de Tweede Kamer geen zicht heeft op de werkelijkheid van alle dag.

Regeldruk verminderen is al tientallen jaren de ambitie van elk kabinet
Al tientallen jaren belooft elke nieuwe regering om de regeldruk te verlichten. Echter zonder fundamenteel succes. Een voorbeeld uit de vroegere praktijk was het geval van scholen die per week een tiental nieuwe aanvullende regels kregen voorgeschoteld. Onmogelijk om alles te communiceren naar de lesgevers en de regels op tijd uit te voeren en te implementeren. Na vele protesten zou het ministerie tot inkeer worden gebracht. Het resultaat was nog maar (!) 3 nieuwe regels per week. Elke nieuwe regel een bewijs dat het niet goed ging? Een goedmakertje?
Volgens de Vrouwenpartij is de enige oplossing voor dit probleem het aantal regel-producerende ambtenaren op de ministeries terug te brengen met 90%. Een enorme kostenbesparing en een uitstekende strategie om de economie te versnellen.

Regels belemmeren efficiëntie en slagvaardigheid
De corona crisis heeft aangetoond dat de regelgeving, in alle elementen van de gezondheidszorg, Nederland heeft verlamd. Overorganisatie en bureaucratie zorgde ervoor dat Nederland in alles onderaan elk voortgangslijstje van de EU bungelde. Alles moest over zoveel polderschijven lopen dat we niet anders dan later konden zijn. Wij dachten dat we de gezondheidszorg als de beste onder de knie hadden, maar hadden de noodzakelijke efficiënte coördinatie tussen de schijven uit het oog verloren. We misten de centrale organisatie en leiding en liepen steeds vast in de regels omdat 7 partijen moesten bepalen wie het bij elke volgende stap voor het zeggen zou hebben. De slagvaardigheid die andere landen toonden was in Nederland onmogelijk te verwezenlijken. Het zou goed zijn dat we ons als land realiseren dat we in vrijwel alles niet meer vooraan lopen, maar juist achteraan. Pijnlijk maar waar.

Nederland gaat ten onder aan regels 
1. De tijd dat we dachten dat regels de oplossing waren voor elk probleem is voorbij. Na elk probleem, zoals de Volendamse brand, werden tientallen regels opgetuigd die een zelfde probleem moesten voorkomen. Heel Nederland wordt na elk probleem opnieuw beregeld, omdat we geloven dat regels problemen kunnen voorkomen.
Vreemd dat alle regels die ons niet goed uitkomen wél achterwege kunnen worden gelaten. Zelfs een regel tegen het kankerverwekkende glyfosaat dat in het bloed van elke Nederlander te vinden is, lukt niet om economische redenen.
2. De politie moet terug op straat, maar heeft de helft van de tijd nodig achter zijn bureau om zijn werk vast te leggen. Administratief vastleggen om wat te voorkomen?
3. Verzekeringsmaatschappijen maakten het werk van artsen onmogelijk omdat zij de helft van hun tijd kwijt waren aan het registreren van behandelingen om een vergoeding te kunnen claimen. Na een overweldigend protest van de artsen werd 80% van de regels in 1 keer afgeschaft. Regels afschaffen werkt positief en kan zonder negatieve gevolgen!

De toekomst van regelgeving
Vertrouwen is de sleutel van de toekomst van regelgeving.
Vertrouwen in de opleiding van de politieagent, de arts en zorg-medewerker, de onderwijzer, waardoor zij hun werk kundig kunnen uitvoeren. Controle alleen waar controle noodzakelijk is. Elke onnodige controle is het ontnemen van werkplezier en waardigheid van de persoon. Het is één van de redenen van de groei van de ZZPers. De vergaande controle, het gebrek aan vertrouwen en de vernedering is meer dan een miljoen werkenden teveel geworden en zij wilden niet meer onder een baas werken. Het antwoord van de regering is nieuwe regels om de groei van ZZPers terug te dringen en de ZZPer te dwingen weer onder een baas te gaan werken.
De menselijke maat kan alleen terugkomen door de individuele mens te respecteren en te stimuleren in zijn drang naar vrijheid en zelfontwikkeling van zijn/haar talenten. Onderzoek vond dat 25% van de banen door de werknemer als zinloos werd beschouwd. Wat een effect zou het hebben als al die banen opgeheven zouden worden en de werknemers ZZPer zouden kunnen worden?
En dan zij we aangekomen bij de beste oplossing tegen regels: een universeel basisinkomen voor iedereen. Bedenk maar hoe dat werkt 😉.

Kamer en ondernemers eisen actie tegen wildgroei aan regels
Bron: Financieel Dagblad
Frits Conijn en Richard Smit
23 maart 2022

In het kort:
– De Tweede Kamer uit zorgen over toenemende regeldruk.
– De waakhond Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) krijgt een permanente status.
– Minister Adriaansens van EZK formuleert voor de zomer een nieuwe aanpak.

De regeldruk moet zo snel mogelijk omlaag. Daar zijn alle partijen in de Tweede Kamer het over eens. De insteek verschilt per partij, maar het doel is hetzelfde. ‘Dwing iedere minister en staatssecretaris vijf knelpunten te benoemen en aan te pakken’, zegt Mustafa Amhaouch van het CDA. ‘Pak niet alleen de nieuwe, maar ook de bestaande regels aan’, aldus Hawre Rahimi van de VVD.

Sterke toename
De regeldruk, de kosten en tijd die een onderneming kwijt is om aan regelgeving te voldoen, is de afgelopen vier jaar met ruim €6 mrd gestegen.
….
Ook bestaande regels
…..
Ook zei de minister dat de ATR een permanente status krijgt.
….
Adriaansens gaat nadenken over een nieuwe invulling van het takenpakket. ‘Formeel hoeven ze zich niet alleen te concentreren op nieuwe regels, maar mogen ze ook bestaande regels onder de loep nemen.’
….
Vijf voorbeeldbedrijven
Veel Kamerleden gaven voorbeelden van doorgeslagen regeldruk.
….
Rahimi van de VVD ergerde zich aan de verplichte jaarlijkse veiligheidstest van de gereedschappen die bedrijven gebruiken. ‘Die testen zijn zo duur dat het vaak voordeliger is om bijvoorbeeld de oude stofzuiger of vleesmachine weg te gooien en een nieuwe te kopen.’
…..het voorstel van MKB-Nederland. De ondernemersorganisatie stelt voor vijf voorbeeldbedrijven te selecteren waar de regeldruk in kaart wordt gebracht. Die druk moet met 20% verlaagd worden. Deze aanpak geldt vervolgens als voorbeeld voor de sectoren waar deze bedrijven deel van uitmaken.

‘Deken van regelzucht’
Met zijn voorstel hoopt MKB-Nederland het tempo van de aanpak van de regeldruk op te voeren. Voorzitter Jacco Vonhof: ‘We moeten de kracht van het ondernemerschap ten volle benutten en deze niet smoren onder een dikke deken van regelzucht.’

Lees hier het artikel: Kamer en ondernemers eisen actie tegen wildgroei aan regels

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024

New Test Detects Parkinson’s 7 Years Before Most Symptoms Show : ScienceAlert
20 juni 2024

BBB vindt Europese natuurherstelwet een ‘schoffering’
18 juni 2024

AI discovers new rare-earth-free magnet at 200 times the speed of man – AI in de politiek
18 juni 2024

Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven | de Volkskrant
8 juni 2024

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland | de Volkskrant
2 juni 2024

Kiezer eensgezind over streven naar duurzamere landbouw, maar haakt af bij concrete voorstellen | de Volkskrant
31 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
30 mei 2024

Plastic voedselverpakkingen bevatten duizenden verschillende soorten chemicaliën: wat gebeurt er als je die doorslikt?
27 mei 2024

Rijk worden? Word EU-lid! Na twintig jaar verdient een Sloveens gezin nu meer dan een Brits gezin – De Correspondent
15 mei 2024