Blog

Gevoel voor maat van mannen en vrouwen

Gevoel voor maat van mannen en vrouwen
Mannen hebben normaliter een goed gevoel voor maat. Voor fysieke maten vooral: voor hoe groot, voor hoe sterk, voor hoe lang, voor hoe ver, voor hoe zwaar, voor hoeveel pk, voor hoeveel liter, enz. Handig in een fysieke wereld waar alles meetbaar is en daarmee te controleren.
De mentale wereld van de mannen met de maat van getallen is de wereld van oorzaak en gevolg, van objectiviteit en waarheid.

Wij vrouwen hebben meer gevoel voor een andere soort maat. Voor gevoelsmaten wel te verstaan: voor hoe zacht, hoe mooi, hoe lief, hoe gevoelig, hoe meevoelend, hoe voorkomend, hoe sympathiek, hoe intelligent, hoe harmonisch, hoe dominerend, hoe succesvol, hoe vooruitkijkend, enz. Handig in een gevoelswereld, maar nauwelijks meetbaar in getallen en moeilijk te controleren.
De wereld van het leven en de maat van het gevoel is de wereld van subjectiviteit zonder objectieve waarheid.

Wetenschap van de natuurwetten
De mannenmaat is gebaseerd op de harde wetenschap van natuurkrachten en de natuurwetten. Al onze technologie functioneert met natuurkrachten en volgt de natuurwetten. Het grote belang hiervan is dat alles gebaseerd is op zekerheid: alles is controleerbaar en herhaalbaar, alles is altijd voorspelbaar. Een wereld zonder onzekerheden en zonder de invloed van toeval en kans.
Alhoewel, even terzijde, de quantum mechanica daar roet in het eten aan het gooien is.

De wetenschap van leven
De vrouwenmaat daarentegen is ontwikkeld in het leven, waar de wetten van tijd en variëteit de hoofdrol spelen. Onzekerheid troef.
Heel onderscheidend is dat de fysieke mannenmaat maar een paar bepalende krachten als factoren kent, terwijl de vrouwenmaat te maken heeft met een wijd scala aan factoren, die een uitkomst kunnen beïnvloeden. In de wetenschap van leven is niets exact herhaalbaar, dus niets perfect voorspelbaar. Oorzaak en gevolg zijn onvoorspelbaar.

Onze wereld van natuurwetten en levenswetten
Onze wereld is echter een combinatie van beide wetenschappen en schijnbaar onverenigbaar in een enkele wetenschap. De mannen spreken daarom van harde wetenschappen als natuurkunde en scheikunde en de zachte wetenschappen als economie, sociologie en psychologie. Voorspelbaar vs. onvoorspelbaar.
Hoewel de grens tussen de harde en zachte wetenschap scherp is, is de grens in ons dagelijks leven nauwelijks zichtbaar en aanwezig. Wij leven tegelijkertijd en onveranderbaar in de twee  werelden van wetenschap. Er bestaat geen keuze. De mentale mannenwereld en de vrouwenwereld van gevoel zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden in het leven van mannen en vrouwen. In de praktijk van het leven draait het bij mannen en vrouwen om dezelfde processen. Gedachten en gevoelens zijn bij beiden tegelijkertijd aanwezig en concurreren met elkaar voor aandacht. Bij mannen treedt het belang van gedachten wat meer op de voorgrond, terwijl vrouwen meer bewust blijven van wat zij voelen.

Leven in onze samenleving
Ondanks de iets verschillende focus van man en vrouw blijven gevoelens het belangrijkste deel van ons leven bepalen. We kunnen zien dat bij alle keuzes in ons leven het gevoel de hoofdrol speelt.
In onze samenleving zijn gevoelens van macht, geld en sex de hoofddrijfveren in ons leven. Wie vergelijkt zichzelf niet met anderen? Wie kan zich losmaken van het vergaren van geld en bezit? Wie wil niet aantrekkelijk zijn in welke vorm dan ook?

Onze samenleving en de toekomst
In deze tijden lijkt alles op hol geslagen. Het klimaat, de politiek, de (wereld)economie, ons dagelijks leven, onze samenleving als geheel.
De onvoorspelbaarheid van gebeurtenissen heeft fenomenale vormen aangenomen. Betrouwbaarheid in zoveel van haar vormen lijkt in het niets opgelost. We lijken aan ons lot overgelaten. Waar zijn onze ankers gebleven, onze zekerheden? Waar is de maat der dingen gebleven? Wat is er nog over van onze toekomst? Waar ligt onze toekomst in godsnaam?

De toekomst en de vrouwenpartij
Wij Vrouwenpartij denken dat de oplossing ligt in eenheid en harmonie, in samenwerking tussen de mannenmaat en de vrouwenmaat, de synthese van waarden en cijfers. De mannenoplossing met cijfers is onwerkzaam en failliet. De vrouwenoplossing met waarden kan een nieuw evenwicht bewerkstelligen. Een noodzakelijk evenwicht om de huidige misstanden op te lossen en te voorkomen. De man-vrouw maat van de dingen sluit niets uit. Alleen het geheel telt. Eenheid gaat voor alles.
Pas dit principe toe op de problemen met stikstof, met CO2, met de overgang naar duurzame energie, met armoede en ongelijkheid en huisvesting; pas het toe bij het neoliberalisme, immigratie en integratie, en het beeld van ochtendgloren dat dan zichtbaar wordt is er één waar niets uitgesloten en buitengesloten wordt door de toepassing van eenvoudige universele waarden.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024

New Test Detects Parkinson’s 7 Years Before Most Symptoms Show : ScienceAlert
20 juni 2024

BBB vindt Europese natuurherstelwet een ‘schoffering’
18 juni 2024

AI discovers new rare-earth-free magnet at 200 times the speed of man – AI in de politiek
18 juni 2024

Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven | de Volkskrant
8 juni 2024

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland | de Volkskrant
2 juni 2024

Kiezer eensgezind over streven naar duurzamere landbouw, maar haakt af bij concrete voorstellen | de Volkskrant
31 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
30 mei 2024

Plastic voedselverpakkingen bevatten duizenden verschillende soorten chemicaliën: wat gebeurt er als je die doorslikt?
27 mei 2024

Rijk worden? Word EU-lid! Na twintig jaar verdient een Sloveens gezin nu meer dan een Brits gezin – De Correspondent
15 mei 2024