Commentaar Vrouwenpartij: ‘draai al die regels de nek om en laat artsen en verpleegkundigen hun werk doen’ is de kat -de waarheid- die uit de zak komt. Eindelijk de juiste beoordeling en oorzaak van het grote zorginfarct van Nederland in de Groene.
Weer een bewijs dat Marktwerking de oorzaak is van veel van onze dagelijkse problemen en geen toekomst heeft.
90% Van de regels schrappen
De Vrouwenpartij heeft de visie dat 90% van alle regels geschrapt dient te worden om onze samenleving weer op de rails te krijgen en leefbaar te maken voor alle burgers. Het onuitroeibare geloof en het vertrouwen van mannen in cijfers, modellen en hun eigen ideeën en gelijk, maakt dat ‘elke’ vorm van organisatie op redelijk korte termijn vastloopt en meer problemen veroorzaakt dan het moest oplossen. Altijd weer opnieuw zijn in de ogen van mannen meer regels de oplossing voor de regels die niet werken. Hopeloos en onwerkbaar is de juiste omschrijving van hun heilige en visieloze methodes.
Vrouwen als managers van de aarde
De Vrouwenpartij ziet de oplossing in ‘de Wetenschap van Leven’, de expertise in levensmanagement. Vrouwen zijn experts in waarden en geloven niet in en hebben geen vertrouwen in de absoluutheid van cijfers en modellen. Alles in het leven draait op en om waarden, is gebouwd op waarden.
Het feit dat waarden een eeuwigheidsgehalte in zich dragen maakt het onmogelijk om fout te gaan op basis van waarden. Een waarde is constant en in harmonie met alle andere waarden. Het toepassen van waarden in leven en werken is het terrein van vrouwen, de ware managers van de aarde. Alleen vrouwen kunnen de samenleving in balans houden en verzekeren van een duurzame toekomst voor iedereen. Zij kunnen op basis van waarden pijlsnel de juiste beslissingen nemen. Zij hebben daarvoor de uitkomsten van jarenlange studies niet nodig. Zij lijden niet aan mentale onzekerheid waar alles eerst wetenschappelijk bewezen moet worden alsof het niet waar was voor het wetenschappelijk bewezen was. Mannen kunnen alleen oordelen op cijfers achteraf, vrouwen kunnen op basis van waarden vooraf oordelen en kunnen zo zaken vele jaren eerder aanpakken en ongekende ellende voorkomen.
Een paar uit de 100 voorbeelden:
– de Vrouwenpartij zou het gebruik van landbouwvergiften op korte termijn te duur maken voor boeren om zo heel snel een einde te maken aan de schadelijke gezondheidseffecten voor mens en milieu
– de Vrouwenpartij zou de BTW op gezond voedsel direct afschaffen, niet-biologisch ongezond voedsel belasten en een suikertaks invoeren
– de Vrouwenpartij zou onmiddellijk milieu-onvriendelijk plastic op basis van gewicht zwaar belasten
– de Vrouwenpartij zou deurwaarders en incasso inners laten omscholen tot hulpverleners voor mensen die hun rekeningen niet kunnen betalen
– de Vrouwenpartij zou straffen minimaliseren en vervangen door beloningssystemen
– de Vrouwenpartij zou alle drugs, net zoals Portugal succesvol heeft gedaan, legaliseren om zo de criminaliteit in Nederland te halveren
– de Vrouwenpartij zou het DigiD systeem gebruiken om burgers te laten meespreken en meestemmen met alles wat de burger aan gaat (lokaal en landelijk)
– de Vrouwenpartij zou overheidsdiensten snel gratis maken, zoals openbaar vervoer, bibliotheken, sportfaciliteiten voor de jeugd, onderwijs en een ‘ziekenfonds’
– de Vrouwenpartij zou het ontwikkelen van sensoren sterk subsidiëren om Nederland in korte tijd veiliger voor burgers te kunnen maken
– de Vrouwenpartij zou het land van alle uitgekochte boeren gebruiken voor coöperatieve natuurherstel projecten en gratis land voor burgerinitiatieven die groente en fruit biologisch willen gaan verbouwen
– de Vrouwenpartij zou het universeel basisinkomen voor iedereen (UBI) introduceren zodat niemand meer gedwongen hoeft te worden om stressvol, vervelend of zinloos werk te doen
– de Vrouwenpartij zou vrouwen met kinderen een extra thuis-inkomen bieden boven het UBI.
De basiswaarden van de Vrouwenpartij
Eenheid, Harmonie en Samenwerken zijn de basiswaarden van de Vrouwenpartij. Drie waarden die voor hetzelfde staan en tot hetzelfde leiden. Je kunt niet fout gaan als eenheid alles in de samenleving verbindt, als harmonie alles in evenwicht houdt en als samenwerking ons samenbrengt en samen laat leven.
Naar aanleiding van het artikel in de Groene Amsterdammer:
Ons zorgsysteem wordt er alleen maar taaier en duurder op
Margreet Fogteloo
14 december 2022
Bestuurders en politici presenteren hun zorgplannen telkens weer in termen die niet bepaald een groot vertrouwen in de medische werkvloer uitstralen. Zij willen sturen op passende zorg, doelmatige zorg, zinnige zorg, preventieve zorg, zorg op maat, terwijl de uitvoerders ervan denken: dat gebeurt allang, elke dag weer.
Die discrepantie tussen de bestuurskamer en de spreekkamer doet zich voor in alle gelederen van het zorgstelsel. Of het nou de jeugdzorg, de thuiszorg, de ouderenzorg of de ggz is, er tekent zich telkens een patroon af van verbeterplannen die vervolgens contraproductief uitpakken. Na een wetswijziging wordt de ‘winkel’ anders ingericht, vervolgens ontstaan er meer afvinklijsten waardoor zorgverleners afhaken en het risico op fraude toeneemt en er weer meer controle nodig is.
Bij de langdurige zorg is het niet anders, zo blijkt uit een onderzoek deze week in De Groene. Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) voerde in 2014 een nieuwe Wet langdurige zorg in – de zoveelste omwenteling in de zorg – omdat hij af wilde van de ‘afstandelijke en bureaucratische moloch, waar burgers met moeite hun weg in kunnen vinden’. Hij wilde de behandeling van de hulpvraag ‘persoonlijk’ maken: weer dichter bij de mensen, zodat ze de hulp krijgen die ‘het best bij hun individuele situatie past’. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (ciz) werd het schakelpunt tussen vraag en aanbod.
De conclusie na zeven jaar: het is een protocollair systeem dat niet strookt met de mooie doelen van Van Rijn. ‘Beoordelaars’ en ‘onderzoekers’ nemen onder druk van targets verstrekkende besluiten over patiënten met ingewikkelde aandoeningen, ziektes of stoornissen. Het persoonlijke contact met patiënten of familie schiet er onder tijdsdruk bij in. Fouten worden niet hersteld, waardoor zorgbudgetten onterecht worden toegekend of onthouden.
Draai al die regels de nek om en laat mensen hun werk doen
Er wordt gemorst met heel veel geld, het gaat om de verdeling van een budget van 27 miljard euro per jaar. En er wordt gemorst met mensen. Het personeelsverloop is hoog; mensen haken af omdat ze meer bezig zijn met productie draaien en targets halen dan met wat er speelt binnen een casus van die ene patiënt. ‘Je werd een soort automaat. Al die regels brengen schijnzekerheid’, zegt een ex-medewerker.
Samen werken aan gezonde zorg, luidt nu de titel van het Integraal Zorgakkoord van minister Kuipers. Zucht. Daar is weer een beleid waarvan de werkvloer denkt: dat doen we toch allang? Ze werken tegen de klippen op om een zorginfarct te voorkomen; er is te weinig capaciteit om de uitgestelde zorg in te halen die is ontstaan door de coronacrisis.
Maar de echte oorzaak ligt dieper: de al jaren voortwoekerende bureaucratie door de regels en kwaliteitsindicatoren die de zorgverzekeraars zorginstellingen opleggen en het eindeloos onderhandelen over tarieven. Er is een enorme overhead ontstaan waardoor je wel moet concluderen, na zeventien jaar marktwerking met de zorgverzekeraars als regisseur van het zorgstelsel: dit systeem werkt niet. Alle reparatiewerkzaamheden op onderdelen ten spijt, het wordt er alleen maar taaier en duurder op.
Zeker, de overbelasting van de zorg komt ook door het opeisen van onzinnige behandelingen door de premiebetalende cliënten. De hand mag best in eigen boezem gestoken worden. Maar kom als bestuurders en zorgverzekeraars nu niet met de boodschap dat we er maar vast aan moeten wennen dat niet alle behandelingen meer mogelijk zijn. Dat is géén passende zorg of zorg op maat. Er is maar een remedie tegen verspilling, frustratie en oververmoeidheid: draai al die regels de nek om en laat artsen en verpleegkundigen hun werk doen.