Blog

39 miljoen m2 leegstand in Nederland is goed voor 300.000 woningen, Minister de Jonge!

Commentaar Vrouwenpartij; de huidige leegstand van gebouwen staat gelijk aan en is goed voor 300.000 duurzame woningen! Is Minister de Jonge bewust van deze optie?
Er bestaat maar 1 oplossing om die woningen te realiseren en dat is de onmogelijk regelgeving te versimpelen. Een bestemmingswijziging duurt nu gemiddeld 7 tot 10 jaar waardoor die 300.000 extra woningen niet in het plan van Minister de Jonge passen voor 1 miljoen woningen in 10 jaar. En daar is geen oplossing voor?

Bouwen op voet van oorlog
Voor de Vrouwenpartij is de oplossing en strategie ook hier weer: bouw ‘op voet van oorlog’. Een bestemmingswijziging binnen 3 maanden en bij overschrijding van de termijn wordt de wijziging automatisch toegekend. De methode van plannen genoemd in het artikel van Change Inc. zorgt er bovendien voor dat het tijdstraject van idee tot kant-en-klaar uit te voeren plan met 60 tot 80% wordt ingekort. Voeg daarbij de mogelijkheid van geïntegreerd duurzaam bouwen en de resulterende kostenbesparingen, en je hebt een onverslaanbare strategie om de acute woningnood in korte tijd op te lossen.
Minister de Jonge wilde de drempels van wet- en regelgeving, die de voortgang in de bouw frustreren, al slechten, dus bij leegstand is het voor hem gemakkelijk scoren als hij zou willen.

Lees hier het hele artikel: 39 miljoen m2 leegstand in Nederland: hoe geven we dat een herbestemming?
Bron: Change.inc
Hidde Middelweerd
2 februari 2023

39 miljoen m2 leegstand in Nederland: hoe geven we dat een herbestemming?
Wil je de bouw verduurzamen? Bouw dan minder, zegt Hameleers: “Het meest duurzame gebouw is een gebouw dat je niet tegen de vlakte gooit.” Herbestemmen dus. Of transformeren, zoals het in de bouwsector ook wel genoemd wordt. Daar is in Nederland veel winst mee te behalen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek staat er momenteel namelijk 39 miljoen vierkante meter aan gebouwen leeg in Nederland.
“Je kan lang niet alles omkatten, zo simpel is het niet”, zegt Hameleers. “Maar er zijn ontzettend veel gebouwen, van kerken tot kantoorpanden, waar je wél wat mee kan. Als je alle leegstand zou transformeren naar appartementen(complexen) heb je er zo 300.000 woningen bij. Acute woningnood opgelost.”

Gebrek aan innovatie

Veel potentie dus, maar vooralsnog benutten we die nog maar mondjesmaat. Hoe komt dat? Hameleers: “Daar zijn verschillende redenen voor. De bouwsector is bijvoorbeeld erg gefocust op nieuwbouw, we maken graag nieuwe dingen. En het is een conservatieve sector. Uit een recent onderzoek van McKinsey blijkt dat de bouwsector in de afgelopen veertig jaar slechts één procent van de omzet uitgaf aan R&D. Dat is een bijzonder laag percentage. Het ontbreekt mede daardoor aan producten, diensten en innovaties om de bestaande bouw betaalbaar en duurzaam te transformeren.”
Materialenpaspoort opbouwen
In dat gat springt Respace. Het bedrijf ontwikkelt industrieel geprefabriceerde bouwsystemen om bestaande gebouwen te transformeren. “Transformatie van bestaande gebouwen kun je grofweg opdelen in drie onderdelen. Ten eerste moet de schil, ofwel het gebouw zelf, toekomstbestendig gemaakt worden. Denk bijvoorbeeld aan dakisolatie. Ten tweede moet het gebouw opnieuw ingericht worden, bijvoorbeeld door middel van een inbouwpakket. Die leveren wij. Ten derde moeten de benodigde installaties, van de elektrotechniek tot het sanitair, aan het gebouw toegevoegd worden.”
Respace doet het bovenstaande zo duurzaam mogelijk. En dat begint al bij de grondstoffenkeuze. “We maken geen gebruik van energie-intensieve materialen zoals staal en beton, maar van houten bouwelementen. Hout is een biobased en duurzaam bouwmateriaal, dat geen CO2 uitstoot maar het juist opslaat”, aldus Hameleers. “Elk bouwelement wordt daarnaast voorzien van een QR-code. Zo kun je heel goed zien welk bouwelement waar hoort (wat assembleren gemakkelijker maakt) en we bouwen een materialenpaspoort op. Aan de hand daarvan kunnen de bouwelementen in de toekomst opnieuw gebruikt worden.”

De Werkspoorfabriek in Utrecht

Eén van de paradepaardjes van Respace is de Werkspoorfabriek in Utrecht. Het bedrijf toverde de industriële hal (waar vroeger treinstellen gebouwd werden) om tot 3.000 vierkante meter aan kantoorruimte voor kleine bedrijven en zelfs een bierbrouwerij.

Digitalisering van de bouw
Een ander belangrijk element van het businessmodel van Respace is digitalisering. Hameleers ziet digitalisering als een belangrijke manier om de uitdagingen in de bouwsector te tackelen én leegstaande gebouwen sneller een herbestemming te geven. “Alle stappen in ons proces, van het allereerste ontwerp tot productie van bouwelementen, hebben we volledig geautomatiseerd en gedigitaliseerd. Daardoor is onze doorlooptijd 60 tot 80 procent sneller dan die van traditionele trajecten.”
“Traditioneel begint een transformatietraject met een architect die een eerste schets oplevert”, vervolgt Hameleers. “Daar kijkt de opdrachtgever vervolgens naar, er wordt een kostenberekening gemaakt, enzovoorts. Voor je het weet, ben je een jaar verder en nog steeds ver verwijderd van daadwerkelijke realisatie. Onze software tovert dat lineaire proces om tot een integraal proces, waardoor het allemaal veel sneller gaat.”

Transformatievergunning
Op die manier hoopt Respace zoveel mogelijk leegstaande gebouwen te transformeren. Maar dat kan het bedrijf niet alleen, benadrukt Hameleers. “Het schort momenteel aan de juiste wet- en regelgeving. Daardoor duurt het transformeren van een bestaand gebouw nu ongeveer net zolang als een nieuwbouwproject. Een bestemmingswijziging van een gebouw duurt nu gemiddeld zeven tot tien jaar, maar dat zou veel korter kunnen. Een aparte transformatievergunning, waarmee je veel sneller dat traject kan doorlopen, is daarom keihard nodig. Een andere oplossing die veel kan schelen is een lager btw-tarief voor duurzame en/of biobased bouwmaterialen, waardoor de bouwkosten lager worden.”
Sebastiaan Hameleers vertelt daar meer over tijdens de BouwBeurs 2023. Hij is één van de tientallen sprekers op de beurs, die plaatsvindt van 6 tot en met 10 februari in de Jaarbeurs, Utrecht. Ook aanwezig zijn? Aanmelden is hier mogelijk.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

4 op 5 leidinggevenden neemt beslissingen op basis van intuïtie
13 december 2024

Syrische gelukzoekers?
10 december 2024

Denemarken doet wat Nederland niet lukte en presenteert ambitieus landbouwakkoord | Change Inc.
21 november 2024

Alleen maatwerk leidt tot goede afloop zzp-saga
20 november 2024

After Trump’s Victory, the 4B Movement Is Spreading Across TikTok | WIRED
18 november 2024

Broodje Utrecht moet brug slaan tussen boer en bord: ‘Zo krijg je begrip voor elkaars situatie’ | de Volkskrant
17 november 2024

Salderingsregeling stopt, maar zonnepanelen kopen blijft een goed idee
16 november 2024

Opmerkelijk: door overvloed aan stikstof rukken bramen, netels en grassen op naar het westen | Change Inc.
22 oktober 2024

Former Google CEO, Eric Schmidt: “AI is going to have an impact on the world that no one understands yet”
16 oktober 2024

Overbevolking, omvolking en Omtzigt
9 oktober 2024

Philips en Ahold doneerden geld aan antidemocratische politici in de VS – NRC
5 oktober 2024

Zonnestroom en batterij maken kernenergie irrelevant | Trouw
27 september 2024

China slaapt niet, dus wij moeten wakker worden | Change Inc.
23 september 2024

Schaadt het kabinet de e-auto opmars en daarmee het klimaat? | de Volkskrant
20 september 2024

Mark en Sophie willen dolgraag voor de klas maar redden het (bijna) niet | KRO-NCRV
15 september 2024

In het konijnenhol van Caroline van der Plas wordt de boer bedrogen | de Volkskrant
15 september 2024

ChatGPT kan iets wat bijna niemand kan: complotdenkers tot inkeer brengen
13 september 2024

Gaat katoen uit het lab zorgen voor milieuvriendelijkere mode? | Change Inc.
12 september 2024

Graphene-based wearable strain sensor can detect and broadcast silently mouthed words – MeToo toepassing
8 september 2024

‘Kabinet-Schoof overschat opbrengst btw-verhoging hotels’
7 september 2024