Commentaar Vrouwenpartij: Gooit de BBB bouwend Nederland dicht was onze grote vraag in een vorig bericht. Na Brabant zijn nu Overijssel en Gelderland aan de beurt waar de bouw stilgelegd is.
Het moet zeer wrang zijn voor de BBB dat door haar starre standpunten qua stikstof de goedgekeurde bouw van wegen, bruggen en treinverbindingen in Overijssel en Gelderland niet door kan gaan.
‘Have your cake and eat it too’ is een oud Engels gezegde dat aangeeft dat het of of is. Of je doet water bij de wijn van je stikstof standpunt of je volhardt in een onmogelijk vol te houden standpunt dat tegen je eigen belang van verbetering infrastructuur in Oost-Nederland ingaat.
Vroeger antwoordde Caroline op de vraag: ‘die 2 tegenovergestelde standpunten kunnen toch niet door 1 deur?’ met het antwoord: “Dat weet ik niet”. Maar nu is een antwoord niet zo gemakkelijk te vermijden. ‘Belofte is belofte’ is in deze situatie niet houdbaar. Een emotionele en wervende belofte die niet gesteund wordt door de werkelijkheid kan onhoudbaar worden in de praktijk. ‘We komen er wel mee weg’, zoals zo lang gedacht is, en effectief uitgewerkt in nu gesloten geitenpaadjes, past niet meer bij de werkelijkheid van nu. ‘Nood breekt wet en de rechter”, is wishful thinking. Wat als de voorgestelde 5 jaar uitstel betekent dat de bouwactiviteiten ook zoveel jaar uitgesteld worden? Wie is het dan eens met dat uitstel? Ook de BBB niet, nemen wij aan.
Frans Timmermans
Frans Timmermans is een expert als het om duurzaamheid en stikstof gaat en weet wat volgens de EU regels wel en wat niet kan en wat mogelijk is. Misschien kan Caroline met Frans Timmermans een plannetje bedenken om de 60 piekbelasters versneld en vrijwillig uit te kopen, waardoor gezichtsverlies voor de BBB tot een minimum beperkt wordt en waardoor de bouw weer toekomst krijgt.
Lees hier het artikel: Grote zorgen in Oost-Nederland nu wegen, bruggen en treinverbindingen er door stikstof niet lijken te komen
Bron: Volkskrant.nl
Pieter Hotse Smit
30 maart 2023
Grote zorgen in Oost-Nederland nu wegen, bruggen en treinverbindingen er door stikstof niet lijken te komen
Nieuws
De provincies Overijssel en Gelderland zijn boos over het stilleggen van infrastructurele projecten door Den Haag om aan stikstofeisen te voldoen. Dit schrijven ze woensdag in een brief aan minister Mark Harbers (Infrastructuur), na diens aankondiging voorlopig te stoppen met de aanleg van wegen en spoorlijnen.
Met de brief leggen de zittende provinciebesturen van Gelderland en Overijssel – op de dag dat de nieuwe statenleden worden geïnstalleerd – de enorme spagaat bloot waarmee met name de BBB aan de formatietafel geconfronteerd wordt. Op dit dossier botsen de twee kernpunten van de grootste provinciepartij frontaal: het leefbaar houden van het buitengebied door onder meer goede verbindingen en tegelijkertijd een milder stikstofbeleid voeren ten aanzien van de boeren. Die twee combineren wordt onmogelijk, is de impliciete boodschap van de brief.
Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) kondigde 17 maart aan de gereserveerde gelden voor nieuwe wegen, bruggen en spoorlijnen tot nader order te gebruiken voor onderhoud. ‘Nu een deel van de aanleg door stikstof voorlopig tot stilstand komt, wordt het in stand houden van wat we hebben nog belangrijker’, schreef hij. ‘Aan deze grote onderhoudsbeurt geven we elke euro uit die we hebben.’ Alleen lopende en vergunde projecten gaan nog wel door, net als het ontsluiten van nieuwe woongebieden en het veiliger maken van wegen.
Vasthouden aan afspraken
De provincies nemen daar geen genoegen mee en schrijven vast te houden ‘aan de gemaakte afspraken’ uit het verleden. Tegelijkertijd weten zij ook dat bij het Rijk weinig valt af te dwingen rond de projecten waarvoor zij opgeroepen hebben ze ‘onverkort door te laten gaan’. Onder meer de verbreding van de A12, het daar doortrekken van de A15, een vangrail op ‘dodenweg’ N36 en de verbetering van de treinverbinding Zwolle-Twente-Münster worden genoemd als voorbeelden van ‘projecten waarvoor door de regio al jaren (soms decennia) aandacht wordt gevraagd. Die mogen nu niet in gevaar komen.’
Harbers reactie valt uit te tekenen. Hij kan weinig anders zolang er geen stikstofruimte vrijkomt voor het uitvoeren van de projecten en om meer wegverkeer mogelijk te maken. Door het teveel aan stikstof dat nu al op de natuur terechtkomt is het krijgen van vergunningen op veel plekken juridisch onmogelijk.
Gedeputeerde Bert Boermans laat telefonisch weten ‘gechoqueerd’ te zijn dat, ‘na decennia tandenknarsend te moeten aanzien dat wél werd geïnvesteerd in de Randstad-infrastructuur’, nu ‘met een pennenstreek de zwaarbevochten afspraken die eindelijk met de regio zijn gemaakt teniet worden gedaan’.
Volgens Boerman is niet stikstof, maar geld de afweging geweest in Den Haag. ‘Al jaren wordt gezocht naar financiën voor achterstallig onderhoud’, zegt hij. ‘Het is een politieke keuze om dit geld nu ook weg te halen uit onze regio. Te gek voor woorden, want qua nieuwe investeringen lopen we al jaren achter.’ Donderdag is Boerman aanwezig in de Tweede Kamer als Harbers’ plannen op de agenda staan.
Belemmering
Bij veel bouwprojecten is stikstof wel degelijk ook een belemmering. Om die reden zette de provincie Brabant al een totale stop op nieuwe bedrijvigheid in de nabijheid van de kwetsbare Natura 2000-gebieden. Nieuwe economische activiteit is ook op veel andere plekken in Nederland pas weer mogelijk als provincies als uitvoerders van het stikstofbeleid ook echt kunnen aantonen dat ze de stikstofneerslag serieus hebben gereduceerd. Bijvoorbeeld door het uitkopen van veehouderijen.
Boeren uitkopen ligt zeer gevoelig bij de BBB. Zeker als het met dwang gaat, wat door de partij helemaal taboe is verklaard. In veel provincies wordt ook het vrijwillig stoppen van boeren om de stikstof te verlagen als onnodig gezien. De partij wil met name door innovatie de stikstof uit de landbouw reduceren. Maar tal van deskundigen zeggen dat schonere stalsystemen en ander voer niet genoeg effect hebben om de kwetsbare natuur de komende jaren voldoende te herstellen.