Blog

Floods, heat, smoke

Commentaar Vrouwenpartij: de enorme zichzelf versnellende veranderingen in ons klimaat gaat de Vrouwenpartij zeer aan het hart. Wij vragen ons af of het water eerst tot onze lippen moet staan, de temperatuurrecords eerst tot grote sterfte en oververhitting onder bejaarden moet leiden, eerst werken tot een crime moeten maken en eerst buitenspelen afgeraden moet worden, voor we tot het besef komen dat we door onze oogkleppen te laat zijn om de zaak nog te kunnen keren?
Het belangrijkste in ons werkleven blijft vakantie, maar wat als Spanje, Zuid-Frankrijk, Italië, Griekenland, Turkije te heet zijn om er vakantie te vieren en je zelfs in Nederland niet meer veilig bent voor hittegolven? En wat als de voedselprijzen blijven stijgen door mislukte oogsten in de wereld? Vis te duur wordt omdat de zeeën en oceanen met desastreuze gevolgen opwarmen? Wat als je fossiele auto niet meer dan een sloopprijs opbrengt? Wat als jouw huis één van de meer dan een miljoen huizen is die door droogte en lage grondwaterspiegel verzakt en dat herstel 100.000 euro gaat kosten?

Klimaatherstelplan bijna afgeschoten door rechtse partijen
Gezien de bijna fatale rechtse tegenstand tegen het klimaatherstelplan van Frans Timmermans is het duidelijk dat de ernst van de zaak niet doordringt bij de rechtse kiezer van met name hun vertegenwoordiger het CDA. Het is ons wel opgevallen, dat bij elke anti-klimaat actie van het CDA, zij een paar zetels verliezen (‘hoogmoed komt voor de val’).
Hoe moeilijk is het te begrijpen en in te zien dat de wereld niet voor jou stopt en dat oogkleppen niet werken? Hoe moeilijk is het om waar te nemen dat klimaatrampen elkaar versterken en de consequenties ongekend en fenomenaal kunnen uitwerken? Zeggen al die records die dagelijks worden gebroken niet genoeg? Hoe kun je je boeren overlaten aan droogte, verdroging, stortregens en drastische EU maatregelen, die hun financieel bestaan bedreigen? Hoe kun je verzinnen dat uitstel de beste keuze is? Het klimaat, de natuur, opofferen voor stemmen die nooit zullen terugkomen?
Is het een vraag of is het een feit dat rechts het kwaad vertegenwoordigt? Een vraag die we steeds vaker in de media zien opkomen. De natuur heeft ons inziens al gekozen.

De hele wereld wordt getroffen
Uit het artikel in de New York Times kunnen we goed opmaken dat de exponentieel groeiende klimaatrampen ook de VS en Canada overspoelen met water, hitte en rook.
Dit jaar in Canada staat meer bos in brand dan het totaal van de afgelopen 20 jaar en dat was in juni meer dan 2,5 maal de grootte van Nederland.
En wij, net als zovele Amerikanen, blijven geloven dat het wel mee zal vallen voor ons en niet zo’n vaart zal lopen? Want wij worden beschermd door rechts en God’s partijen?

Italianen zijn in tien steden gewaarschuwd voor een aankomende hittegolf. Die is door de Italiaanse meteorologische dienst Cerberus genoemd, naar het driekoppige beest uit Dante’s hel. In onder meer Rome, Florence en Bologna is sprake van een noodsituatie.
Dat meldt ANP. Volgens de Europese ruimtevaartorganisatie ESA kan de Europese recordtemperatuur van 48,8 graden zelfs verbroken worden. Niet alleen Italië zal met hitte te maken krijgen, ook andere Europese landen kunnen zich opmaken voor extreme temperaturen.
Het hogedrukgebied Cerberus komt vanuit het zuiden Europa binnen, meldt ESA. Grote delen van Italië krijgen naar verwachting met temperaturen boven de 40 graden te maken. De huidige recordtemperatuur is van 11 augustus 2021 en werd gevestigd in de Siciliaanse plaats Floridia. Dat record zal “de komende dagen” vermoedelijk sneuvelen, denkt ESA. De organisatie monitort de temperaturen met een satelliet.

Niet alleen Italië krijgt met zeer hoge temperaturen te maken. In Spanje worden deze week nog temperaturen boven de 44 graden voorzien. Ook in Frankrijk, Duitsland en Polen worden ernstige hittegolven verwacht. De Griekse regering heeft werkgevers opgeroepen om mensen zo mogelijk vanuit huis te laten werken.
Als direct gevolg van de klimaatcrisis worden landen over heel de wereld geteisterd door weerextremen. De afgelopen jaren vielen die nog relatief mee omdat weerfenomeen La Niña voor een enigszins dempende werking zorgde. Inmiddels is tegenhanger El Niño begonnen die het zeewater langs de evenaar in de oostelijke Stille Oceaan verder opwarmt. Dit heeft effecten voor het weer in grote delen van de wereld.

Lees hier het artikel: Floods, Heat, Smoke: The Weather Will Never Be Normal Again
Bron: nytimes.com
David Wallace-Wells
12 juli 2023

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024

New Test Detects Parkinson’s 7 Years Before Most Symptoms Show : ScienceAlert
20 juni 2024

BBB vindt Europese natuurherstelwet een ‘schoffering’
18 juni 2024

AI discovers new rare-earth-free magnet at 200 times the speed of man – AI in de politiek
18 juni 2024

Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven | de Volkskrant
8 juni 2024

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland | de Volkskrant
2 juni 2024

Kiezer eensgezind over streven naar duurzamere landbouw, maar haakt af bij concrete voorstellen | de Volkskrant
31 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
30 mei 2024

Plastic voedselverpakkingen bevatten duizenden verschillende soorten chemicaliën: wat gebeurt er als je die doorslikt?
27 mei 2024

Rijk worden? Word EU-lid! Na twintig jaar verdient een Sloveens gezin nu meer dan een Brits gezin – De Correspondent
15 mei 2024