Blog

Vergeet Milieudefensie, Shell heeft een groter probleem als medewerkers uit onvrede weglopen | Change Inc.

Commentaar Vrouwenpartij: ‘Verkoop van olie en gas is legitiem’ verweert Shell zich tegen de rechter. Wij vrouwen zeggen: scheiden is ook legitiem maar wat doe je je kinderen aan? Zij en hun toekomst tellen niet mee? Alles draait om liefde toch, maar niet bij je kinderen? Je eigen belang gaat voor? Hoe lang kan je daar gelukkig mee zijn?

Shell verkoopt of verkwanselt zijn toekomst? 
Geld voor de aandeelhouders is voor Shell belangrijker dan de planeet, haar natuur en haar klimaat. Zulke zaken moeten gescheiden blijven? We mogen de aarde leegpompen maar we geven de aarde niets terug, want de aandeelhouders moeten gerust gesteld worden met een hoog en zeker dividend.
Wij vrouwen verwachten echter dat boontje op tijd voor haar loontje komt. Shell kan ten aanzien van de hele wereld de zaak verliezen en tegelijk zijn kinderen verliezen. Waar blijft je status als het bedrijf dat vroeger het meest begeerd, de hoofdprijs, was bij afgestudeerde studenten? Tegenwoordig is er zelfs sprake van een groeiende uitstroom van al 30%. Een loopbaan bij bedrijven die de energietransitie aanzwengelen is veel uitnodigender.
Paul Polman (ex-Unilever) voorspelt zelfs dat de instroom van nieuwe afgestudeerden binnenkort volledig opdroogt.
Wij vrouwen hopen dat de vraag naar olie van Shell ook opdroogt binnen een veel kortere tijd dan nu wordt voorzien. Zielig voor de aandeelhouders die te laat zijn uitgestapt en achterblijven met een wijze les en een bleke toekomst.

Ach, wie niet luisteren wil, moet maar voelen, gaat het eeuwenoude gezegde.


Lees hier het artikel: Vergeet Milieudefensie, Shell heeft een groter probleem als medewerkers uit onvrede weglopen

Vergeet Milieudefensie, Shell heeft een groter probleem als medewerkers uit onvrede weglopen

Terwijl de wereld met spanning meekijkt naar het hoger beroep in de klimaatzaak die Milieudefensie tegen olieconcern Shell heeft aangespannen, wordt binnen het concern nog een gevecht gevoerd: de strijd om het vasthouden van het zittende personeel en het aantrekken van nieuw talentDe olie- en gassector heeft namelijk te maken met een ongekende kennisuitstroom.
Liefs 30 procent verlaat de fossiele concerns voor een loopbaan in hernieuwbare energiebronnen, constateert antropoloog Anna Rauter van de St. Andrews University in het Verenigd Koninkrijk. Zij sprak met 109 mensen op onder meer leiderschaps- en expertposities bij bijna alle grote Noorse energiebedrijven en ziet dat mensen met een loopbaan in fossiel deze de rug toekeren, omdat ze liever de energietransitie willen steunen en promoten.

Kennislek bij Shell
Dus ook al krijgt Shells bestuursvoorzitter Wael Sawan voor de rechter gelijk, het feit dat hij zijn gelijk wil halen tegen het versneld vergroenen, kan hem werknemers kosten die al jaren bij het concern werken.
Tot enkele jaren geleden waren dit de leiders die zich nog inzetten voor de olieproductie. Door de recente ontwikkelingen hebben zij persoonlijk een verandering ondergaan en zijn zij nu de aanjagers van de energietransitie geworden.

De voormalige Unilever-baas Paul Polman, die bij het voedings-en schoonmaakmiddelenconcern de duurzame koers inzette, zag dit kennislek vorig jaar al aankomen. Uit zijn Net Positive Emloyee Barometer blijkt dat in sommige generaties de uitstroom nog veel groter is. De generaties Z tot millennials cancelt in 45 procent van de gevallen een bedrijf op basis van een onvoldoende ambitieus klimaatbeleid. Conscious quitting heet dit. Dan kun je nog zo gelijk hebben, als het niet goed voelt, dan zijn de werknemers vertrokken.
Polman waarschuwde bedrijven dan ook in opperste paraatheid te komen om de uitstroom te beperken. Het is namelijk niet alleen belangrijk om goede mensen te houden, de instroom staat binnenkort ook droog. Studenten van de technische universiteiten laten het olie- en gasconcern ook vaker links liggen. Veel van hen wil zich niet meer vereenzelvigen met fossiel, schreef het FD op basis van headhunters die de jongeren proberen over te halen.

Open brief van Shell-personeel
Wat opvalt uit het verweer van Shell is dat het niet tegenspreekt dat de wereld ‘dringend actie nog heeft voor het klimaat’. Sterker nog, het concern vindt ook dat de wereld moet overgaan op duurzame alternatieven en een beperking van de uitstoot moet zien te bewerkstelligen. Zo bezien is er geen verschil van inzicht.
Maar doordat Shell de reductiedoelen voor 2030 ten opzichte van 2016 tot twee keer toe naar beneden bijstelde, lijkt het alsof zij deze woorden minder serieus nemen.
Diverse medewerkers van Shell zijn het dan ook niet eens met de inperking van de duurzame ambities. In een open brief die bij de eerste inperking werd gepubliceerd op het intranet van Shell bekritiseerden twee werknemers de CEO vanwege een gebrek aan ‘leiderschap in de energietransitie’. Ze kregen daarop naar verluidt van zo’n duizend collega’s bijval.
In plaats van eerst te geloven dat hun werkgever de energietransitie omarmt, ‘hopen’ de brievenschrijvers dit nu. Maar zeker weten doen ze het niet. Die onzekerheid is funest voor werknemers die juist vanwege de energietransitie bij het concern werken.
Pensioenfondsen ABP en PFZW stuitten op dezelfde ambiguïteit. Zij zijn enige tijd in gesprek geweest met het concern, maar trokken hun pensioengelden terug uit onvrede over de duurzame plannen. Met tot gevolg dat het concern achterblijft met aandeelhouders die uit zijn op kortetermijnrendement en het prima vinden dat het concern blijft investeren in olie.

Wicked problem
Zie hier de complexiteit van de energietransitie. Het is een zogeheten wicked problem: een vraagstuk met zoveel variabelen dat het ondoenlijk is om te weten welke kant het opgaat. Vanwege de conflicterende belangen die er zijn bij aandeelhouders, werknemers en ook de klanten.
Daarnaast is het paradoxaal vanwege de tegenovergestelde type energiebronnen die simultaan kunnen worden gepromoot en gebruikt, schrijft onderzoeker Rauter. Zo is er de wens voor groene energie, maar ook voor olie en gas, omdat huishoudens en het bedrijfsleven deze bronnen nog volop nodig hebben. Het een afsluiten, om het andere een boost te geven, gaat niet zomaar, constateerde televisiemaker Arjen Lubach onlangs fijntjes.

Het enige houvast is in een duidelijke visie voor de lange termijn. Die voelt wankel bij Shell. Sawan lijkt wel groen te willen, maar lijkt ook niet door te zetten. De druk van de aandeelhouder kan hiervoor een reden zijn. De vraag naar olie en gas vanuit de maatschappij ook. Maar ze mogen beide niet de doorslag geven. Beter is het de eigen koers te bepalen. Telkens in ambitie afschalen voelt als weinig koersvast.
De beste leiders zijn de leiders met een duidelijke visie voor de lange termijn, ook wel een Big Hairy Audacious Goal genoemd. Dit is een visie die buiten de comfortabele zone valt, soms pijn doet, maar die iedereen in het bedrijf begrijpt. De leiders laten zich vervolgens niet afleiden door de grillen van de markt. Ze blijven afgaan op hun doel. Dat is het leiderschap dat nodig is in wicked en paradoxale tijden, zoals in de energietransitie.
Dit artikel verscheen oorspronkelijk bij MT/Sprout.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Opmerkelijk: door overvloed aan stikstof rukken bramen, netels en grassen op naar het westen | Change Inc.
22 oktober 2024

Former Google CEO, Eric Schmidt: “AI is going to have an impact on the world that no one understands yet”
16 oktober 2024

Overbevolking, omvolking en Omtzigt
9 oktober 2024

Philips en Ahold doneerden geld aan antidemocratische politici in de VS – NRC
5 oktober 2024

Zonnestroom en batterij maken kernenergie irrelevant | Trouw
27 september 2024

China slaapt niet, dus wij moeten wakker worden | Change Inc.
23 september 2024

Schaadt het kabinet de e-auto opmars en daarmee het klimaat? | de Volkskrant
20 september 2024

Mark en Sophie willen dolgraag voor de klas maar redden het (bijna) niet | KRO-NCRV
15 september 2024

In het konijnenhol van Caroline van der Plas wordt de boer bedrogen | de Volkskrant
15 september 2024

ChatGPT kan iets wat bijna niemand kan: complotdenkers tot inkeer brengen
13 september 2024

Gaat katoen uit het lab zorgen voor milieuvriendelijkere mode? | Change Inc.
12 september 2024

Graphene-based wearable strain sensor can detect and broadcast silently mouthed words – MeToo toepassing
8 september 2024

‘Kabinet-Schoof overschat opbrengst btw-verhoging hotels’
7 september 2024

Samenwerking is een cruciaal verschijnsel in de evolutie, maar door neodarwinisten jammerlijk genegeerd | de Volkskrant
31 augustus 2024

Beperking arbeidsmigratie? Kwart bedrijven voor groei grens over
25 augustus 2024

Overdadig en bijna gratis – De Groene Amsterdammer
23 augustus 2024

‘Goed onderwijs is grootste aanjager van groei arbeidsproductiviteit’
15 augustus 2024

Een wereldwijde verschuiving
11 augustus 2024

Rini Biemans maakte het Rotterdamse Park 1943 tot een groen succes: ‘Stop met maaien’ | de Volkskrant
8 augustus 2024

Wanneer de natuur in opstand komt
31 juli 2024