Blog

Toeslagenschandaal dreigt fors duurder te worden

Commentaar Vrouwenpartij: Hoeveel heeft het terugvorderen van kindertoeslagen opgeleverd? En hoeveel kost het om de aangerichte schade te vergoeden? Het verschil is 14 miljard wat de belastingbetaler moet ophoesten. De man verantwoordelijk voor die schade, de bedenker van de ongefundeerde harde fraude aanpak, oud VVD minister Kamp, heeft van de VVD een onderscheiding gekregen! 

Het leven met Karma
Laten we hopen dat het ongekend grote zetelverlies van de VVD een gevolg van haar karma is geweest, opgelopen in deze zaak. 
Acties en handelingen in het leven hebben gevolgen volgens de universele wet van oorzaak en gevolg. De gevolgen, die uitgesteld worden, verzamelen zich in de vorm die we karma noemen. Karma is een soort zwaard van Damocles dat boven ons hoofd hangt. In onze samenleving spreken we in dezen vaak van ons lot. Een lot dat we niet kunnen ontlopen, maar wat evenzogoed karma genoemd kan worden. We leven met een lot, met karma, waar we niet bewust van zijn.

Alles in evenwicht 
We zijn allemaal meer of minder meesters in de kunst van het vermijden van gevolgen van ons handelen. Met mooie woorden, met een groot gelijk, met vergeten, met een leugentje om bestwil, zelfs met manipulaties en verdraaiingen, doen we pogingen om gevolgen van onze daden slim en lenig te ontwijken. Maar onze vraag is: kun je de gevolgen van je daden ontlopen? Is dat mogelijk in een wereld die gebaseerd is op evenwicht? Hoort dat evenwicht niet in alles doorgevoerd te zijn? Zou het niet een onverbrekelijke wet kunnen zijn? Geen gevolg zonder oorzaak? Alleen de tijd en de vorm, waarop het gevolg zich aandoet, is onzeker.

Zijn we zelf verantwoordelijk, kunnen wij kiezen?
Maar dat roept direct de vraag op of alle erge gebeurtenissen in ons leven een gevolg zijn van de oorzaak: ons gedrag en van ons handelen? Als we ziekten als zo’n erge gebeurtenis beschouwen, zien we direct dat ons gedrag in heel veel gevallen een beslissende factor blijkt te zijn. Roken, drinken, ongezonde en foute voeding, te weinig beweging, zijn bepalende factoren. Maar ook onze levenshoudingen die kunnen leiden naar angst, depressie, eenzaamheid, scheiding, kunnen een grote rol spelen.
Alleen bij erfelijke ziekten lijkt de aandoening geen gevolg te zijn van onze levensstijl, maar een gevolg van de levensstijl en levensomstandigheden van onze voorouders. Een gevolg over generaties heen.
Vervolgens hebben we nog de vraag: hoe zit het dan met omstandigheden waar we geen controle over lijken te hebben, zoals armoede, werkeloosheid, bijstand en de gevolgen daar van? Wat valt er dan te kiezen? 

Een ongelijkwaardige wereld
We leven in een samenleving die niet in evenwicht is en die met vallen en opstaan probeert evenwicht te brengen. De boosdoeners die evenwicht voorkomen zijn voornamelijk macht en geld, welke gevoed worden door ons ego. Uiteindelijk ligt het toch aan onszelf, ons ego. ‘Mij, mij, mijn’ is de wens, het verlangen, de ambitie die de samenleving uit evenwicht houdt. De noodzakelijke stappen om dit evenwicht te brengen zijn decentralisatie van macht en een universeel basisinkomen voor elke burger.
Voorbeelden van decentrale macht zijn: kunnen meestemmen over de toekomst van de woonplaats en van Nederland (via DigiD), versoepeling en terugdringen van regels, subsidiëren en ondersteunen van (plaatselijke) collectieve initiatieven en coöperaties, stimulering van het ZZPer-schap, zonnepanelen en accu voor elk gezin etc.
Een universeel basisinkomen spreekt vanzelf om evenwicht qua geld in de samenleving te brengen. Hierdoor wordt een grote plaats ingeruimd voor werken met het hart; geen noodzaak om een onzinbaan aan te nemen, het creëert meer tijd voor gezin en kinderen, opleiding, sport en hobbies, het ontstresst de laagste inkomens en het is goed voor de gezondheid van onze bevolking. Bovendien zal AI een basisinkomen voor iedereen noodzakelijk maken.
Allemaal voorstellen en voorbeelden waar bij de bevolking een meerderheid voor gevonden kan worden. Alle excuses zijn gebaseerd op behoud van macht en de onwil tot herverdeling van geld.


Lees hier het artikel: Toeslagenschandaal dreigt fors duurder te worden

Bron: fd.nl
redacteur fd
13 mei 2024

Toeslagenschandaal dreigt fors duurder te worden

De afwikkeling van het toeslagenschandaal dreigt nog veel duurder te worden dan gedacht.

De afwikkeling van het toeslagenschandaal dreigt nog veel duurder te worden dan gedacht. Een alternatieve methode om de schadevergoeding voor gedupeerde ouders te bepalen is zo royaal dat het de schatkist €5 mrd extra kan kosten.
Bronnen in Den Haag bevestigen dit verhaal, dat de NOS als eerste bracht op gezag van ambtelijke notities. Bij de afgelopen voorjaarsnota (bijstelling van de begroting) gingen de geraamde herstelkosten al met ruim €2 mrd omhoog naar €9 mrd. Dat zou nu dus kunnen oplopen tot €14 mrd, en misschien wel meer, aangezien de ramingen bandbreedtes hebben.
De extra kosten worden veroorzaakt door de ‘methode-Laurentien’. Die is genoemd naar de gelijknamige prinses (schoonzus van de koning). De door haar opgezette Stichting Gelijkwaardig Herstel heeft een methode bedacht om gedupeerden te compenseren, zonder al te veel gedoe met de Belastingdienst.

Ton extra

Deze methode blijkt echter kostbaar: de ouders die aan de pilot meededen, ontvingen volgens de stukken die de NOS heeft kunnen inzien, een vergoeding van gemiddeld €128.000. Dat bedrag komt boven op eerdere vergoedingen die ze hebben gekregen. Ze hoeven relatief weinig bewijsstukken te overleggen. 
De schadevergoeding gaat uit van standaardbedragen voor bepaalde gebeurtenissen, zoals een scheiding. Een anonieme ambtenaar die door de NOS wordt geciteerd, zegt dat de vergoeding een ton hoger uitpakt dan bij de gebruikelijke methode, die al duur is.

De Tweede Kamer is nog maar beperkt op de hoogte gesteld van de mogelijke tegenvaller, en van mogelijkheden om eventueel onder de ‘methode-Laurentien’ uit te kunnen komen. In de voorjaarsnota wordt alvast €1,2 mrd gereserveerd voor de ‘verbreding van de aanvullende schaderoutes’. Het bedrag wordt later concreter als de evaluatie van de proef is afgerond, is verder te lezen in het document, dat dateert van een maand geleden.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024

New Test Detects Parkinson’s 7 Years Before Most Symptoms Show : ScienceAlert
20 juni 2024

BBB vindt Europese natuurherstelwet een ‘schoffering’
18 juni 2024

AI discovers new rare-earth-free magnet at 200 times the speed of man – AI in de politiek
18 juni 2024

Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven | de Volkskrant
8 juni 2024

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland | de Volkskrant
2 juni 2024

Kiezer eensgezind over streven naar duurzamere landbouw, maar haakt af bij concrete voorstellen | de Volkskrant
31 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
30 mei 2024

Plastic voedselverpakkingen bevatten duizenden verschillende soorten chemicaliën: wat gebeurt er als je die doorslikt?
27 mei 2024

Rijk worden? Word EU-lid! Na twintig jaar verdient een Sloveens gezin nu meer dan een Brits gezin – De Correspondent
15 mei 2024

Kopzorg voor kabinet erbij: klimaatgevolgen staan Nederland nu al aan de lippen | de Volkskrant
14 mei 2024

Toeslagenschandaal dreigt fors duurder te worden
14 mei 2024

Ten minste houdbaar tot-tekstje gaat verdwijnen van verpakkingen
10 mei 2024

Philosopher Nick Bostrom’s predictions on life in an AI utopia – Big Think
9 mei 2024

Iedere Nederlander krijgt te veel pfas binnen: hoe groot is het gezondheidsgevaar?
28 april 2024