Commentaar Vrouwenpartij: het is ook hierbij duidelijk: de partijen in het nieuwe kabinet kunnen niet rekenen en hebben geen visie en notie aangaande wat ze besluiten.
Je hebt grote stemmenwinst behaald maar je laat die ontevreden stemmers die voor jou kozen direct weer in de steek. Die stemmenwinst is mede te danken aan de ramp van de kindertoeslagaffaire. En bij het eerste besluit over de kinderopvang laat je de ouders met een inkomen onder de 45.000 euro vallen. Precies de mensen die geloofden dat de PVV en BBB aan hun kant zouden staan. Toch weer proberen van een kale kip te plukken.
De ouders horen op te draaien voor de kosten?
Kan het nog gekker? Eerst 254 miljoen euro bezuinigen en vanaf 2027 2,9 miljard investeren. In 2025 gaan de lage inkomens tot 1000 euro per kind per jaar meer betalen, maar dat kan volgens het kabinet omdat er in 2024 al 500 miljoen extra is uitgegeven aan de verhoging van de maximum uurprijzen. Vanwege de indexering die achterliep en om de kinderopvang beter betaalbaar te maken voor de ouders!
Met andere woorden: volgend haar krijgt de kinderopvang niets extra door het stoppen van de indexering, maar de kosten die wel oplopen voor de kinderopvang, moeten worden betaald door de ouders.
De kinderopvang kreeg al 500 miljoen extra in 2024 om de kinderopvang meer betaalbaar te maken voor de ouders. Het nieuwe kabinet heeft nu besloten om die 500 miljoen te halveren. De ouders draaien dus op voor de extra kosten die het nieuwe kabinet niet wil betalen.
Driewerf Hoera voor het nieuwe kabinet voor deze achteruitgang.
De belofte geschaad
De belofte op te komen voor de onderlaag van de samenleving en hen bestaanszekerheid te geven wordt hiermee duidelijk niet gehonoreerd. In tegendeel.
Gratis kinderopvang voor alle ouders wordt slechts ingewikkelder door het eerst duurder te maken. Dit soort besluiten werken averechts voor het vertrouwen terugbrengen in de samenleving.
Lees hier het artikel: Niet-indexeren uurprijs: ‘Onzinnig besluit, laagste inkomens betalen hoge prijs’
Carolien Stam
26 juli 2024
Niet-indexeren uurprijs: ‘Onzinnig besluit, laagste inkomens betalen hoge prijs’
Het nieuwe kabinet wil de maximum uurprijs in 2026 niet indexeren, dat is aanpassen aan de prijsverhogingen van het afgelopen jaar. De eigen bijdrage voor mensen met een inkomen onder de 45.000 euro verdubbelt. Dat kan oplopen tot 1000 euro per jaar.
‘Een totaal onzinnig voorstel’, zegt Ed Buitenhek, adviseur voor kinderopvangorganisaties en gemeenten. ‘De extra indexeringen van de afgelopen drie jaren worden deels teruggedraaid. Die indexeringen waren juist door het vorige kabinet ingezet omdat er in de voorgaande jaren zo bezuinigd was op het toeslagtarief.’ Daarnaast wordt er zo’n 254 miljoen euro per jaar bezuinigd, terwijl er door dit kabinet is besloten om 2,9 miljard te investeren vanaf 2027. ‘Dit kun je niet bepaald zien als consistent beleid,’ zegt Ed Buitenhek.
Toeslagtarieven
Het kabinet wil de kinderopvangtoeslag in 2026 niet indexeren. Dat betekent dat de toeslagtarieven niet worden aangepast aan de gemiddelde prijsstijgingen in 2025. Het kabinet vindt dat dit mogelijk is omdat er in de afgelopen jaren grote extra investeringen in de kinderopvangtoeslag zijn gedaan. Er wordt – met de toeslagen – toegewerkt wordt naar een eenvoudiger stelsel voor werkende ouders. De afgelopen jaren zijn de maximum uurprijzen in 2024 met ruim € 500 miljoen extra verhoogd bovenop de normale indexering voor dat jaar. Hierdoor is de kinderopvang beter betaalbaar voor ouders. Het kabinet is van plan € 2,9 miljard te investeren in de vergoeding voor kinderopvang bij de start van het nieuwe financieringsstelsel. Maar daar is nog geen besluit over.
Boos
De Brancheorganisatie Kinderopvang is boos: ‘Liever zien we dat de overheid de plannen van bijna gratis kinderopvang niet doorzet. Dan is deze bezuiniging ook niet nodig. De huidige Wet Kinderopvang schrijft voor dat de maximum uurprijs jaarlijks geïndexeerd moet worden. Door hier aan te tornen, toont de overheid zich onbetrouwbaar.’ aldus BK.
Kloof
‘Juist de afgelopen jaren is door de politiek een inhaalslag gemaakt om bezuinigingen uit het verleden te repareren en de kloof tussen het maximum uurtarief dat de overheid vergoedt en de prijs die de opvangorganisatie rekent te dichten. Die reparatie wordt met deze bezuiniging direct weer teniet gedaan,’ concludeert ook de Brancheorganisatie.
Meer betalen
Door het bevriezen van de maximum uurprijs in 2026 gaan ouders alsnog meer betalen, zegt de brancheorganisatie. Omdat kinderopvangorganisaties wél moeten indexeren om de gestegen kosten te dekken. Vooral ouders met lage inkomens gaan er hierdoor op achteruit. BK: ‘Dit zal de vraag naar kinderopvang door die groep doen afnemen. Terwijl goede kinderopvang van grote waarde is voor de ontwikkeling van jonge kinderen, vooral voor die in kwetsbare posities.’
Bezuiniging
Opvallend is dat het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag ook met nieuwe cijfers komt over de uurprijzen in de kinderopvang: Drie kwart van de ouders betaalt meer dan de toeslag die ze krijgen voor de kinderopvang. Dus de kinderopvangorganisaties berekenen hogere prijzen? ‘Nee, het komt vooral doordat in de afgelopen jaren juist is bezuinigd op de toeslagtarieven voor ouders. De ko-organisaties moeten wel hogere cao-lonen betalen en hogere prijzen. Die zijn niet in de toeslagen meegenomen en daarom is de eigen bijdrage gestegen.’
Cao-lonen
De marges in de tarieven zijn dun in de kinderopvang, zegt Ed Buitenhek. ‘Er is een tekort aan arbeidskrachten en de cao-lonen en de strikte regels voor de inzet van personeel maken dat er nauwelijks mogelijkheden zijn om efficiënter en dus goedkoper te werken.’