Commentaar Vrouwenpartij: Vrouwen, als Marcia Luyten, moeten de aarde redden, de natuur redden van de oogkleppen van de ‘(be)rekenende’ manpolitici.
Zij waarschuwt ons terecht voor de opwarming van de aarde die ons duur zal komen te staan.
Europa is namelijk de regio die het snelst opwarmt op aarde. Gemiddeld tweemaal zo snel als de rest van de wereld.
De grens van 1,5 graad opwarming van Parijs in 2050 is bij ons al een paar jaar overschreden en nadert, volgens het laatste rapport van de Europese klimaatdienst Copernicus, de 2,5 graad Celsius. Wat zijn de verwachte gevolgen voor ons klimaat als we de 3 graden overschrijden? Zie wat Urgenda hierover zegt: www.urgenda.nl
De gevolgen van verhoogde temperaturen zijn blijvend
De gevolgen van klimaatverandering zijn niet meer terug te draaien. Extreem weer zal ons blijven terroriseren met alle gevolgen voor de boeren en onze portemonnee. De prijs voor paaseitjes is dit jaar met 30% gestegen, de koffie gaat dezelfde kant op. Onze voedselboodschappen zullen alleen nog maar stijgen door verslechterende omstandigheden voor de boeren.
De gevolgen van het gifverraad
Marcia waarschuwt ook voor de gevolgen van het gifverraad voor de bij, de essentiële en onvervangbare bestuiver van onze groente en fruit.
Tientallen vergiften blijven toegestaan in de landbouw en zorgen voor 30% bijensterfte in de winter. 28 Verschillende vergiften (bestrijdingsmiddelen) zijn aangetroffen in honing die deze sterfte veroorzaken. Maar weet ook dat wij diezelfde honing waar bijen aan dood gaan, aan onze kinderen geven. En de overheid die ons en onze kinderen moet beschermen laat het oogluikend toe. Economie gaat voor gezondheid versus vervroegd het leven verlaten. Maar hoe kun je het doen voor de economie als je daarmee op termijn de kosten voor de samenleving verhoogt?
Wegkijken
Wegkijken lijkt de strategie van het kabinet om werkelijke lange termijn problemen uit de weg te gaan, zoals het klimaat, onze gezondheid en de voedselveiligheid.
Gelukkig is wegkijken mbt onze fysieke en geestelijke veiligheid niet meer mogelijk. Er wordt zelfs gesproken over een oorlogseconomie om op tijd de oorlogsdreiging te keren.
Oplossingen van de Vrouwenpartij
Kweekproducten, zoals kweekvlees en kweekvis, kweekzuivel, kweekcacao en zoveel meer, kunnen veel van de gezondheidsproblemen en de gevolgen van klimaatproblemen, die op ons af komen verlichten.
Ook verticale groenteteelt in steden en aan de rand van steden is een veelbelovende duurzame oplossing.
Ons voorstel is om deze ontwikkelingen op ‘voet van oorlog’ te ondersteunen en te ontwikkelen. We moeten niet afwachten tot we kunnen meten hoelang wij en vooral onze kinderen korter gaan leven (en lijden) door de ophoping van microplastics in ons lichaam en onze hersenen, door de mate van vergiftiging van tientallen landbouwvergiften in ons bloed, door de ophoping van PFAS in ons lichaam, door de consumptie van UPF (ultra processed food) en niet-biologisch voedsel.
Onze onmogelijk geachte snelheid van respons op de ontwikkelingen in Oekraïne, Rusland en de VS laat zien dat ‘op voet van oorlog’ optreden niet onmogelijk is.
De samenwerking binnen de EU en Europa heeft een exponentiële boost gekregen, die in een paar weken vele jaren heeft overbrugd.
Met de juiste politieke wil kunnen alle problemen die onze veiligheid bedreigen een nu onvoorstelbare boost krijgen.
P.S. een woord over de onzin mbt de wolf. Bangmakerij over een spookprobleem. Een ’nareis op nareis’ gevalletje. Schapen die de wolf doodt worden door de overheid vergoed en het dode schaap wordt verkocht. Hekken tegen de wolf worden gesubsidieerd. En bovendien, de wolf valt geen mensen aan. Toch is het platteland volgens Caroline van der Plas door de wolf een ‘oorlogsgebied’ geworden. Waarschijnlijk bedoelt ze ‘hààr oorlogsgebied’.
In welke verhouding staat dit tot de gevolgen van vogelgriep, of van mond-en-klauwzeer en Q-koorts? Of tot particuliere kippenhouders die hun eieren vanwege verhoogde PFAS niet meer mogen eten? Zijn de bijen met hun 30% sterfte in de winter niet in een oorlogsgebied terecht gekomen?
Bron: volkskrant.nl
Marcia Luyten
Honderd miljoen jaar overleefde de bij kou en barre tijden. Nu wordt haar eigen honing haar fataal
Het kabinet dat zijn ontstaan dankt aan het spookprobleem ‘nareis op nareis’, zal de dagen voorafgaand aan Pasen weer kooivechten voor zijn overleven. Woensdag moet de voorjaarsbegroting kloppen, maar de regering mist miljarden euro’s voor reële problemen die eerder zijn weggegoocheld. Voor stikstof en asielopvang is zo’n 10 miljard nodig.
Dan eist Geert Wilders ook nog dat de koopkracht – kompas der populisten aller landen – wordt hersteld. Paaseieren zijn niet meer te betalen. De PVV-leider beklaagt zich over hoge energierekeningen, dure boodschappen en de prijs van benzine.
Dat laatste fikste Donald Trump, de leider aan wie je wat hebt: zijn handelsoorlog voedt de angst voor wereldwijde recessie, waarop de olieprijs daalt en aan de pomp meteen benzine goedkoper is. Maar van andere boodschappen zullen de prijzen blijven stijgen. Omdat de populisten aller landen wegkijken van het grootste gevaar voor de portemonnee van Henk en Ingrid, John en Jane, Monsieur et Madame Tout-le-Monde, Juan Pérez en Otto Normalverbraucher.
Voedselprijzen blijven stijgen omdat de temperatuur blijft stijgen. Henk en Ingrid betalen de prijs van klimaatflatie.
Aangezien de aarde opwarmt, is er meer extreem weer. Nederland, land van aardappeleters, haalt steeds minder aardappelen van het land. Hitte en droogte verstoren de knolvorming, en na hevige regen verrotten de piepers in hun akkers. Net zo vergaat het in Ivoorkust de cacaoboon: te heet, te droog en te nat. De cacao in het paasei is dit jaar 30 procent duurder. Het halen van de klimaatdoelen is met dit kabinet uit zicht, maar over betaalbare boodschappen wordt graag een symbolische strijd gevoerd.
Dit klimaatverraad van rechts-nationalistische populisten heeft bovendien een evenknie in het gifverraad, geef het de gedaante van een honingbij. In een recent Kamerdebat zei BBB-leider Caroline van der Plas dat met de wolf het platteland ‘een oorlogsgebied’ is. Die oorlog is er, maar ze is allang gaande. Niet tussen boer en roofdier, maar tussen landbouw en leven. De frontlinie loopt dwars door de bloesems. De bijen stikken in de gifcocktail van pesticiden en (indirect) kunstmest.
Een indrukwekkende evolutionaire geschiedenis van honderd miljoen jaar lang overleefde de bij kou en barre tijden. Ze voedde zich met honing. Nu wordt haar eigen honing haar fataal. In Brabant zijn 28 verschillende bestrijdingsmiddelen aangetroffen in honing. In gebieden met weinig intensieve landbouw bevat honing nog steeds twaalf of dertien soorten pesticiden. 30 procent van de bijen die overwinteren op eigen honing, sterft aan toxicum. Naast klimaatverraad is dit gifverraad; van Henk en Ingrid én van de boer – wiens belang BBB en PVV zeggen te beschermen.
De bij is, net als de worm, voor landbouw onmisbaar, maar gaat aan dat beleid kapot. Zonder bestuivers geen groenten, kruiden, noten, zaden en koffie. In China worden sommige boomgaarden al handmatig bestoven. Met een penseeltje moet de boer bloem voor bloem bevruchten. Arbeidsintensief werk waarvoor straks weer immigranten moeten worden gehaald. Werk dat ooit door miljoenen bijen werd gedaan. Gratis.
Wacht. Wellicht is dat het codewoord dat het licht aandoet bij PVV, BBB, Henk, Ingrid en industriële boeren voor wie koopkracht en minimale kosten de hoogste waarde zijn: GRATIS. Bijen werken gratis voor je, je hoeft ze alleen in leven te laten. En wie in de toekomst met Pasen chocolade-eitjes wil eten, die maakt haast met streng en ambitieus klimaatbeleid.
Bijen hebben het zwaar: wat kun je doen om ze een handje te helpen?
Imkers verloren een kwart van hun bijenvolken, de grootste wintersterfte sinds 2010
Dijken kunnen een strohalm zijn voor wilde planten en insecten, die het moeilijk hebben op het platteland