De MeToo beweging heeft veel teweeg gebracht in ons werk en onze maatschappij, maar een instrument om grensoverschrijdend gedrag effectief in te dammen is nog niet ontwikkeld. Tot nu toe blijft de praktijk weerbarstig, remmend en te beschermend voor de man (of vrouw) die grenzen overschrijdt. Een effectieve app kan daar verandering in brengen.
MeToo instrument
De Vrouwenpartij Nederland wil een aanzet geven voor de ontwikkeling van zo’n instrument in de vorm van een app, die in elk bedrijf gebruikt kan worden om grensoverschrijdend gedrag te minimaliseren en in het beste geval zelfs uit te bannen.
WijSamen
Wij noemen de app WijSamen en in het engels WeTo(gether).
Hoe werkt de app?
Vrouwen binnen een bedrijf kunnen de app gebruiken om alle soorten grensoverschrijdend gedrag aan elkaar te melden.
Hoe werkt WijSamen in de praktijk binnen het bedrijf?
– het gebruik van de app heeft een preventieve werking
– een vrouw ontdekt met de app dat zij niet alleen staat
– er gaat een waarschuwende en beschermende werking van uit
– met WijSamen kan de directie en het bestuur van een bedrijf geïnformeerd worden aangaande alle aspecten van grensoverschrijdend gedrag binnen het bedrijf
– met behulp van de informatie uit WijSamen kan de directie personen waarschuwen, berispen, zelfs ontslaan of aangeven bij justitie als dat als nodig wordt beoordeeld.
WijSamen in de maatschappij
Niet alleen bedrijven maar ook scholen, universiteiten, sportclubs, buurten en buurthuizen kunnen er gebruik van maken. Kortom elke groep mensen.
Wettelijke verplichting
De Vrouwenpartij zou graag zien dat de WijSamen app verplicht wordt bij bedrijven van 50 of meer werknemers (zoals een Ondernemingsraad wettelijk verplicht is bij bedrijven met meer dan 50 werknemers). Bij minder dan 50 werknemers is het gebruik van de app vrijwillig.
Kosten van de app
De Vrouwenpartij vindt dat de WijSamen app gratis toegankelijk hoort te zijn voor iedereen.
Samenwerken
Wie wil met ons samenwerken om de WijSamen app te ontwikkelen?