Blog

Er is maar één conclusie mogelijk na het vernietigende rapport over de toeslagenaffaire

Commentaar Vrouwenpartij: is het meest kwaadaardige gezwel in ons staatsbestuur opengebroken? Is ook bij ons de tijd van de waarheid aangebroken? De tijd dat de leugen van de overheid is zijn meest verschrikkelijke vorm komt bovendrijven om een nieuw begin, een nieuwe start mogelijk te maken?

Wanneer hebben we eerder gehoord van een falende rechtstaat, machtsmisbruik door de overheid in de vorm van ministeries, ambtenaren, rechters en zelfs de Raad van State? Is het willens en wetens toebrengen van schade aan burgers eerder op zo’n grote schaal voor gekomen? Heeft het ooit zo lang geduurd voor de mensen aan de macht hun ogen hebben geopend voor hun verantwoordelijkheid voor zulke mensonterende toestanden? Zelfs na jaren vechten kregen kamerleden nauwelijks oor bij de Kamer en de regering. Naar welke landen wijzen wij met ons vingertje vanwege het gebrek aan mensenrechten? Wie durft nu nog te beweren dat het met de mensenrechten goed gesteld is in Nederland? Hoe ongemeen kwaadwillig schenden wij de rechten van onze burgers?

En nog steeds wordt beweerd dat de toeslagenaffaire niet eenvoudig kan worden opgelost door de schade van alle betrokkenen per direct te vergoeden. 95 miljard voor de schade van de coronacrisis, maar geen miljard voor de schade toegebracht aan slachtoffers van de toeslagenaffaire? ‘Nee, het kan niet anders dan dat het nog lang gaat duren. Mensen moeten geduld hebben. We werken er verschrikkelijk hard aan.’ Ja met het huidige tempo nog jaren!
Je kunt de vraag stellen: als we alle betrokkenen van overheidswege pas weer salaris uitkeren als iedereen van de toeslagenaffaire schadeloos is gesteld? Hoe lang blijf je dan ontkennen? Hoe snel wordt het dan afgerond? En hoeveel is er dan opeens mogelijk, denk je?

Weet wel dat er is vastgesteld dat slechts 3% van die tienduizenden slachtoffers mensen zijn die fraude hebben gepleegd! Dus wat is het probleem om 100% te vergoeden en later die 3% op te zoeken? Of het daarna laten en enorm te besparen op salarissen van ambtenaren die nu een vermogen aan uitzoekwerk kosten? Kosten-baten analyses zijn bepalend en noodzakelijk in het bedrijfsleven, maar worden zelden gebruikt in de politiek. Niet nodig? Niet handig? Niet zoals het hoort? Of simpel: kan niet!

Als laatste kunnen we ons de vraag stellen: is de samenkomst van de ontredderde conclusies van de onderzoekscommissie en de voortdurende corona golven niet het moment om de zaak om te gooien? Uit een ander vaatje gaan tappen, zoals het spreekwoord luidt? Of gaan vaccinaties het ‘oude normaal’ terugbrengen waardoor we verder niets hoeven te veranderen?
Nogmaals: een universeel basisinkomen legt een gelijkwaardige basis neer voor iedere burger. Voeg daar gratis kinderopvang, gratis onderwijs, gratis gezondheidszorg aan toe, en je hebt de meeste hobbels in landbestuur (weg)genomen. Toch?

Uit het artikel: 
– Tienduizenden mensen onterecht van fraude beschuldigd, hun levens systematisch de vernieling in geholpen, huisuitzettingen, loonbeslagen, duizenden kinderen die in armoede moesten opgroeien, gebroken huwelijken, zelfmoordpogingen van achtjarigen, de Tweede Kamer die werd voorgelogen, zwartgelakte dossiers, talloze ambtenaren, bestuursrechters, Kamerleden en bewindslieden die toen het er op aankwam de andere kant opkeken of zelfs moedwillig doorgingen met het afknijpen van onschuldige burgers, en tot overmaat van ramp de systematische weigering de gedupeerden snel en ruimhartig tegemoet te komen.

– Wie de afgelopen jaren een beetje had opgelet wist al van de schandelijke misstanden in de kindertoeslagenaffaire, waarbij de grondbeginselen van de rechtsstaat jarenlang systematisch door de overheid op alle niveaus werden geschonden. Het is zonder enige twijfel de grootste schandvlek op de rechtsstaat sinds de Tweede Wereldoorlog.

– ….pas nu het systematische falen van de overheid door de commissie op een rij is gezet, begint de ernst van de toeslagenaffaire pas echt door te dringen.

– ….wat weerhoudt het kabinet ervan om als de donder een miljard te stoppen in een fonds om de gedupeerden veel sneller te compenseren dan nu het geval is? 

– ….de grondbeginselen van de rechtsstaat zijn geschonden, terwijl de overheid juist het ‘schild van de zwakkeren’ hoort te zijn.

Bron: Vrij Nederland
Er is maar één conclusie mogelijk na het vernietigende rapport over de toeslagenaffaire
18 december 2020

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024

New Test Detects Parkinson’s 7 Years Before Most Symptoms Show : ScienceAlert
20 juni 2024

BBB vindt Europese natuurherstelwet een ‘schoffering’
18 juni 2024

AI discovers new rare-earth-free magnet at 200 times the speed of man – AI in de politiek
18 juni 2024

Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven | de Volkskrant
8 juni 2024

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland | de Volkskrant
2 juni 2024

Kiezer eensgezind over streven naar duurzamere landbouw, maar haakt af bij concrete voorstellen | de Volkskrant
31 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
30 mei 2024

Plastic voedselverpakkingen bevatten duizenden verschillende soorten chemicaliën: wat gebeurt er als je die doorslikt?
27 mei 2024

Rijk worden? Word EU-lid! Na twintig jaar verdient een Sloveens gezin nu meer dan een Brits gezin – De Correspondent
15 mei 2024