Bron: de Volkskrant
Boerschappen wil met maaltijdboxen direct van de boer de voedingsindustrie opschonen
Pieter Hotse Smit
7 maart 2021
Directe verkoop door boeren neemt toe. Bijvoorbeeld via Boerschappen, dat voedselboxen samenstelt met producten van boeren in de omgeving. ‘Moet je voelen, die is nog nat. Vanmorgen opgehaald bij de boer, vanmiddag ligt deze bij iemand thuis.’
Stijn Markusse voelde weinig voor een bijdrage aan deze rubriek. Waarom zijn jaaromzet noemen in een landelijke krant als nu al wekelijks investeerders aan de lijn hangen die een graantje willen meepikken van zijn snelgroeiende onderneming Boerschappen. Een nietszeggend, eendimensionaal getal vindt Markusse het ook, omzet.
Wij willen met onze maaltijdboxen op een heel andere manier waarde toevoegen’, zegt hij. ‘Door duurzame relaties aan te gaan met boeren uit de directe omgeving. Laten zien dat het gemakkelijk is een keten die deugt ook vrolijk, mooi en sexy te maken. Dit is allemaal niet in één getal te vangen.’
Doe toch niet zo moeilijk over het noemen van de omzet, reageerde zijn vriendin Stéphanie Vellekoop. Ze heeft met de andere 50 procent van de aandelen in Boerschappen wat in de melk te brokkelen. Feitelijk heeft de 35-jarige Markusse Boerschappen aan zijn vriendin te danken.
Dat ging zo. Om medische redenen mocht Vellekoop in 2013 vijf maanden geen suiker eten. Dat lukte dus niet met supermarktvoedsel. ‘Zelfs in vlees stoppen ze suiker.’ Markusse begon bij boeren in de buurt zelf onbewerkte producten op te halen. Om die ritjes met vlees, groente, fruit en zuivel wat rendabeler te maken, kocht hij ook in voor een groep vrienden. Al snel toonden vrienden van vrienden ook interesse in de voedselboxen die hij vanuit zijn huis in Breda was gaan samenstellen. Na een stuk in de lokale krant kwamen daar ineens zeventig onbekenden bij. In april 2014 stond hij ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.