Blog

Opmerkelijk: Juist het niet-professionele karakter blijkt vaak de kracht van dit soort hulp

Opmerkelijk: Volkskrant: Terwijl de jeugdzorg vastloopt, experimenteren burgers overal in het land met informele opvang. En met succes. Juist het niet-professionele karakter blijkt vaak de kracht van dit soort hulp.

Commentaar Vrouwenpartij: 
Nederland is vastgelopen in dwangmatige en eindeloos vermenigvuldigende regelgeving. Hebben regels, gebeiteld in steen en tegenwoordig in beton, God’s woord vervangen, vragen we ons weleens oneerbiedig af. Onvermurwbare bureaucratie met regelambtenaren zonder menselijke maat die de onwetende en stoute bevolking moet voorkomen in de fout te gaan? Alles in dienst van het in Den Haag bedachte regelsysteem? Is het niet vreemd dat de meeste regels er zijn voor de zwakken en de minst bevoordeelden in de maatschappij? Des te meer opgeleid, des te rijker, des te minder bepalen regels je leven van alledag en des te betere zorg is voor handen?

Jeugdzorg vastgelopen
De jeugdzorg is een voorbeeld waar Nederland is vastgelopen en waar het woud van regels en instanties tot eindeloze en totaal onacceptabele wachtlijsten heeft geleid. Gelukkig is er een uitweg: burgers experimenteren met informele zorg met alleen nog de menselijke maat als leidraad. Juist de niet-professionele zorg blijkt de kracht van dit soort hulp. Niet de regels die je aan handen en voeten binden en alles tot eenheidsworst maakt, daar waar alleen ‘uniek’ maatwerk werkt. Oprechte menselijke aandacht is wat altijd werkt en wat door een professionele opleiding en de bemoeizuchtige regelgeving nauwelijks aandacht als oplossing krijgt.

Kinderopvang die vastloopt
Hetzelfde gebeurt in de kinderopvang die vastloopt. Werkstress en ontevredenheid door toenemende regelgeving zorgt voor hoge uitval, terwijl er vele duizenden leerkrachten nodig zijn. Kinderopvangen moeten steeds vaker (tijdelijk) sluiten door gebrek aan personeel of worden gedreigd met sluiting omdat zij de opgelegde regels fout dan wel onnodig vinden en die niet willen volgen. Een deeloplossing is nu gevonden: verruiming van de regels! Meer leerkrachten in opleiding zijn toegestaan op de groep.
Een echte oplossing is de kinderopvang openstellen voor gekwalificeerd personeel zonder de nu noodzakelijke pedagogische opleiding. Waarom mag een inlevende en creatieve moeder de kinderen thuis wel verzorgen maar niet -onder toezicht- op de kinderopvang? Waarom is een professionele clown of ‘beroeps’ voorlezer of speelgoedtrein bouwer en hobbyist of een alles-knutselaar, een voormalig manager of directeur of professor niet gekwalificeerd en moet eerst een studie van een paar jaar volgen om zich te kwalificeren? Is de minister van onderwijs die over de kinderopvang gaat eigenlijk wel gekwalificeerd? Het te verwachte antwoord op ruime en bijzondere kwalificatie zal zijn: daar is een veel te ingewikkelde regelgeving voor nodig en daarom ondoenlijk.

Verruiming regels Kinderopvang
Wil een organisatie een vernieuwende kinderopvang opzetten en loopt het vast op de onwerkbare en onwetenschappelijke benadering van de toezichthouders (Gemeente, GGD), dan is de enige uitweg een privé kinderopvang voor de elite die het kan betalen. Ook gemeentes en de GGD moeten meegaan in de vernieuwing en elke vernieuwende vorm van kinderopvang een kans geven. Alleen veiligheid en hygiëne horen tot de verantwoordelijkheid van Gemeente en GGD te behoren.
Bij de scholen van basisonderwijs en voortgezet onderwijs zijn de beperkende regels gelukkig vervallen dan wel verruimd en kunnen vernieuwende leersystemen financieel gesteund worden door de overheid mits de school genoeg handtekeningen van ouders kan verzamelen. Het blijkt een gat in de markt te zijn met meer dan 100 aanmeldingen.

De oplossing voor alles dat vastloopt in Nederland
De Vrouwenpartij betoogt vanaf het begin dat een universeel basisinkomen de oplossing is voor de meeste problemen van en in onze maatschappij. Het ontregelt de overheid tot een diep niveau. Waardoor een groot deel van de ambtenaren onnodig wordt en de openstaande banen kunnen vullen of ZZP-er kunnen worden. En het geeft ons de mogelijkheid om werk te kiezen waar je van houdt en werk waar je je hart in kunt leggen, maar ook werk waar je niet betutteld wordt, werk waar je niet gepest, geminacht, gediscrimineerd wordt, werk waar je kan werken zonder stress, en natuurlijk werk kunnen doen waar je goed in bent maar geen diploma voor hebt.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024

New Test Detects Parkinson’s 7 Years Before Most Symptoms Show : ScienceAlert
20 juni 2024

BBB vindt Europese natuurherstelwet een ‘schoffering’
18 juni 2024

AI discovers new rare-earth-free magnet at 200 times the speed of man – AI in de politiek
18 juni 2024

Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven | de Volkskrant
8 juni 2024

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland | de Volkskrant
2 juni 2024

Kiezer eensgezind over streven naar duurzamere landbouw, maar haakt af bij concrete voorstellen | de Volkskrant
31 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
30 mei 2024

Plastic voedselverpakkingen bevatten duizenden verschillende soorten chemicaliën: wat gebeurt er als je die doorslikt?
27 mei 2024

Rijk worden? Word EU-lid! Na twintig jaar verdient een Sloveens gezin nu meer dan een Brits gezin – De Correspondent
15 mei 2024