Commentaar Vrouwenpartij: Even wakker worden graag! Een mogelijk verlies van 325 miljard euro op de waarde van onze huizen! Een verlies dat door verzekeringen niet gedekt wordt.
Waarschuwing op waarschuwing en toch….
We worden keer op keer gewaarschuwd en toch blijven we kiezen voor auto’s die rijden op fossiele brandstoffen. Blijven we tegen windmolens en zonneparken op land. Blijven pensioenfondsen investeren in foute bedrijven. En kunnen subsidies op fossiele brandstoffen niet gelijk worden opgeheven. Komt er geen BTW verlaging op biologische producten. Wordt de stimulans op het kopen van elektrische auto’s afgebouwd. Blijven de grote bedrijven de aandeelhouders beschermen en is de burger de dupe van de klimaatverstorende bedrijfsvoeringen.
De Verenigde Naties waarschuwen nogmaals
De laatste waarschuwing van de Verenigde Naties is dat de temperatuurverhoging van maximaal 1,5 graad pas 8 jaar geleden afgesproken in Parijs, niet gehaald gaat worden. Drie graden wordt de reële verwachting aan het eind van deze eeuw. Dat betekent voor ons een zeespiegelstijging van 3 meter! En wie zegt dat het niet 5 graden kan worden en 10 meter stijging van de zeespiegel? Daarbij valt die waardevermindering van €325 miljard van onze huizen in het niet.
We zullen nu al moeten beginnen met een kostbare exercitie om bij 1 meter zeespiegelstijging al 2100 kilometer dijken te hebben verstevigd. Bij 3 meter stijging moeten de dijken tot 90 meter verbreed worden. Voor die tijd zal een deel van Nederland ontruimd moeten zijn, simpelweg omdat we de stijging boven 2 meter om diverse redenen niet aan kunnen.
Laten we wakker worden voor de realiteit van de toekomst en nu gaan handelen om erger te voorkomen.
Lees hier het artikel: Klimaatverandering kan huizenbezitters honderden miljarden euro’s kosten
Bron: nu.nl
Tom van Gurp
21 november 2023
Klimaatverandering kan huizenbezitters honderden miljarden euro’s kosten
De gevolgen van klimaatverandering kunnen de waarde van Nederlandse huizen in de toekomst flink drukken. Het gaat onder meer om schade door overstromingen en droogte, zegt dataverzamelaar Calcasa.
Ook het risico op aardbevingen kan een belangrijke rol spelen, denken de onderzoekers. Weliswaar komen de bevingen niet door klimaatverandering, maar toch kunnen ze vooral voor huizenbezitters in het noord- en zuidoosten van het land gevolgen hebben.
Calcasa heeft een inschatting gemaakt van wat de natuurrisico’s betekenen voor de waarde van Nederlandse huizen. Daarbij werd gekeken naar hoeveel woningen in regio’s liggen met risico op natuurbranden, overstromingen of aardbevingen. Ook is het risico op rotte funderingen door aanhoudende droogte meegenomen.
Daarna maakten de onderzoekers een inschatting wat de kosten van de schades kunnen zijn. Zo wordt bijvoorbeeld het repareren van rotte funderingen geschat op zeker 54.000 euro.
Op basis van al die berekeningen schat Calcasa dat de waarde van woningen in de toekomst 325 miljard euro minder is dan zonder deze risico’s. Ter indicatie, alle 8,2 miljoen Nederlandse huizen bij elkaar zijn ongeveer 3,3 biljoen euro waard. Het mogelijke waardeverlies is dus ongeveer 10 procent.
Overstromingen zijn het grootste probleem
De grootste risico’s zijn er bij overstromingen. Maar liefst 3,7 miljoen huizen lopen een kans op schade door een stijgende zeespiegel, hevige regenval of rivieren die uit hun oevers treden. Het gaat om zoveel huizen doordat grote delen van Nederland laag liggen en doordat er veel rivieren door ons land stromen.
Vooral in het midden van het land en op de Waddeneilanden kunnen veel huizen – letterlijk – onder water komen te staan. De schade hiervan kan oplopen tot 175 miljard euro.
Eerder deze maand wees de Autoriteit Financiële Markten (AFM) ook al op de risico’s van klimaatverandering voor de woningmarkt. Wat de financieel toezichthouder betreft zou er bij huizen voortaan een klimaatlabel moeten komen, net zoals het al bestaande energielabel. Daardoor zouden huizenkopers bij aanschaf al een inschatting kunnen maken van de klimaatrisico’s en daar hun bod op kunnen aanpassen.