Commentaar Vrouwenpartij: het landbouwland Denemarken heeft het wel voor elkaar gekregen: een akkoord tussen landbouworganisaties, voedselverwerkers, vakbonden en de regering. In 4 maanden tijd. Nederland beroemd om zijn polderen, poldert al jaren zonder een toonaangevend resultaat.
Samenwerking is de toekomst
Ook hier is samenwerking, de waarde samenwerking, de sleutel gebleken. Samenwerking met alle spelers, maar ook met de natuur zelf.
De samenwerkingssleutel is in Nederland zoek. Die sleutel zal pas na nieuwe verkiezingen teruggevonden kunnen worden.
De huidige amateuristische regering moet het zo bont maken dat het misplaatste vertrouwen in rechts stevig zal verdampen en het geloof in een nieuwe te rechtse regering uit zicht zal verdwijnen.
Ondertussen
Ondertussen zullen de klimaatrampen in frequentie zo zijn toegenomen dat vrijwel elke burger weet dat hij getroffen kan worden en hij maatregelen zal eisen.
Het gevaar van rivieroverstromingen kenden we goed en we konden daar maatregelen tegen nemen, maar Spanje heeft nu ook de gevolgen van een regenbom op de kaart gezet, waar weinig tegen bestand is. De tijd dringt, want de klimaatveranderingen evolueren voor onze ogen.
De toekomst versnelt
Wij als Vrouwenpartij hebben vanaf ons begin gezegd dat dingen veel sneller gaan dan wie dan ook voorspelt en voorspeld heeft. Het tempo waarmee dingen veranderen neemt alleen maar toe. En dat is in goede zin, maar ook in kwade zin.
Wij zullen als mens moeten beseffen aan welke kant wij staan. Niet wachten tot we ziek zijn om wakker gemaakt te worden aangaande onze gezondheid. Niet gokken dat het aan ons voorbij zal gaan. Voorbereid zijn en met het oog op de toekomst preventief leven, is de verstandige keuze.
Ons leven meer en meer uit handen nemen van overheid en regering en verplaatsen naar eigen controle en verantwoordelijkheden in samenwerking met gelijkgestemden, is onze toekomst.
Lees hier het artikel: Denemarken doet wat Nederland niet lukte en presenteert ambitieus landbouwakkoord
Bron: change.inc
Hannah van der Korput
19 november 2024
Change Inc: Denemarken doet wat Nederland niet lukte en presenteert ambitieus landbouwakkoord
Waar het landbouwakkoord in Nederland klapte, zijn de Denen er wel in
geslaagd om tot een deal te komen. Wat zijn de plannen?
We schreven al eerder over Denemarken en zijn status als klimaatkoploper. Met het ambitieuze landbouwakkoord doet het land die titel eer aan. Afgelopen zomer werd een nieuw ministerie opgericht dat in het teken staat van de landbouwtransitie. Na vier maanden van intensief onderhandelen is er nu een akkoord tussen landbouworganisaties, voedselverwerkers, vakbonden en de regering. Kosten noch moeite worden gespaard: de Deense regering trekt 43 miljard kronen uit voor het plan. Dat komt neer op zo’n 5,7 miljard euro. “We zetten een standaard,” aldus de minister. “Dit is wat leiderschap voor de planeet betekent.”
Stikstof
Denemarken heeft te maken met hoge stikstofwaarden. Wetenschappers noteerden onlangs de hoogste waarden sinds de jaren tachtig. De stikstof slaat neer in de natuur en via boerenland sijpelt die door naar de wateren. De natuur en het water bevatten minder zuurstof, waardoor planten en vissen er last van hebben. De waterkwaliteit is de afgelopen jaren verder verslechterd en de kans bestaat dat Denemarken straks niet aan de Europese Kaderrichtlijn Water kan voldoen.
In het akkoord staat dat het land de stikstofuitstoot tegen 2027 met 14.000 ton wil verminderen. Dat is een kwart minder dan de verwachte uitstoot zonder maatregelen.
Veel meer bos
Om dat te behalen, wordt een flink aantal weilanden en akkers getransformeerd tot bos. De komende twintig jaar wil de regering bijna een miljard bomen planten en van 15 procent van de landbouwgrond natuur maken. Er is een fonds opgetuigd waarmee de overheid grond kan aankopen van boeren, om die weer door te verkopen aan partijen die deze grond beheren en exploiteren als natuurgebied.
Koeientaks
Daarnaast gaat Denemarken de uitstoot van broeikasgassen in de landbouw financieel belasten. Het is het eerste land dat deze rigoureuze stap neemt. De nieuwe belasting wordt in 2030 ingevoerd en zal met name melkveehouders raken. Koeien stoten namelijk veel methaan uit – een sterk broeikasgas. De aankomende maatregel wordt bestempeld als de koeientaks. Vanaf 2030 betalen boeren iets meer dan 16 euro per ton CO2-equivalent. Dat bedrag moet in 2035 oplopen tot ruim 40 euro. De CO2-belasting is een omstreden maatregel. Toch was er een brede politieke steun voor. Ook Venstre, een rechts-liberale en boerenpartij, stemde voor het plan.
Nederland?
Hoewel de problemen in Nederland vergelijkbaar zijn met die van de Denen, is hier nog geen oplossing in zicht. Landbouwminister Femke Wiersma heeft de stikstofplannen van het vorige kabinet van tafel geveegd, inclusief het resterende budget van 20 miljard euro. Daar kwam 5 miljard euro voor in de plaats. Voor boeren die milieumaatregelen treffen, is jaarlijks 500 miljoen euro beschikbaar. Een alternatief plan is er nog niet, ondanks dat dossiers zoals stikstof en mest om actie vragen. Wiersma verwacht in december meer te kunnen delen over haar aanpak.