Commentaar Vrouwenpartij: Gemeenten hadden tot een paar jaar geleden maar 1 strategie ten aanzien van groen in de gemeente: maaien, maaien en nog eens maaien. Alles moest netjes zijn, netjes gemaaid. Langzamerhand zijn gemeenten daar stap-voor-stap vanaf gestapt. Ze zijn minder gaan maaien onder druk van natuurbeschermers, kennis van biodiversiteit en het enorme belang van insecten en bijen.
In het artikel van Voor de Wereld van Morgen: bloeiende dijken bieden meer bescherming wordt gepleit om de 17 duizend kilometer dijk in Nederland om te toveren van gemaaide dijken tot bloeiende dijken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bij een gemaaide dijk al na een half uur storm een dijkdoorbraak mogelijk is, terwijl een bloemen- en kruidendijk het minimaal 6 uur volhoudt (12 maal zolang). Dat is zeer significant als we weten dat stormen hoogtepunten kennen van meestal maar een paar uur.
De voordelen van bloeiende dijken zijn legio. Onderhoud is goedkoper, de dijk hoeft minder snel opgehoogd te worden, de biodiversiteit neemt enorm toe over een lint van 17.000 km en het nodigt uit tot dijkwandelen in de buurt.
De Vrouwenpartij is ook een groot voorstander van uitbreiding van de natuur naar de stad. Gemeentegroen openstellen voor stedelingen om bloemen- en groentetuintjes aan te leggen. Veel meer bomen planten en vooral eetbare fruit- en notenbomen.
En op elk overgebleven grasveld kunnen sportfaciliteiten komen voor voetbal, basketbal, volleybal, hockey, skateboarden, etc. zodat elk kind op korte afstand van huis minimaal 1 sportveld kent.
In het kort: alle groen in de stad moet voor gebruik benut worden om de leefbaarheid in de stad te vergroten.
Bloeiende dijken bieden meer bescherming
Bron: ASN bank, voordewereldvanmorgen.nl
10 februari 2021
Koen
De Nederlandse dijken moeten de komende jaren worden versterkt. En dat gaat het beste met een gevarieerde begroeiing!
Over tien jaar ligt er een lint van duizenden kilometers aan bloeiende dijken door Nederland, hopen plantenonderzoekers. Het maakt dure en ingrijpende dijkversterking op veel plekken overbodig en het geeft een enorme boost aan de biodiversiteit.
Klimaatverandering stelt ons waterrijke kikkerlandje voor een uitdaging: we hebben met onze dijken bijna altijd het water buiten weten te houden, maar door verwachte zeespiegelstijging en toename van neerslagpieken voldoen die binnenkort niet meer. Daarom moeten voor 2050 heel veel dijken in Nederland versterkt worden, zodat ze ook bij hogere waterstanden een flinke storm kunnen doorstaan.
Dat versterken betekent vaak het verhogen en verbreden van de dijk, niet zelden met behulp van beton en asfalt. Dat betekent vaak schade aan het landschap, en de werkzaamheden leveren naast overlast voor omwonenden nogal wat vervuiling en CO2-uitstoot op. Bovendien kost het zo’n 15 miljoen euro per kilometer. Maar er is een alternatief, zeggen plantenwetenschappers: groene, bloemrijke dijken! De dijk kan namelijk ook sterker worden door hem juist om te toveren in een bloemrijk grasland met heel veel soorten grassen en kruiden.
Lees het gehele artikel verder, inclusief foto’s