Commentaar Vrouwenpartij: we zijn de onderhandelingen ingegaan met de eis van gelijke kansen voor alle kinderen: recht op kinderopvang. Die eis is toch weer gestrand. Kinderen van ouders waarvan er 1 werkt hebben geen recht op kinderopvang en de daarbij behorende voordelen voor het kind.
Toch weer een tweedeling waar iedereen zo tegen was. Kinderopvang: kind van de rekening, dat is het in stand houden van ontwikkelingsachterstanden.
De focus van de regering om kinderopvang als arbeidsmarktinstrument te beschouwen is oude politiek: economie gaat voor welzijn, in dit geval voor het welzijn van kleine kinderen. De toeslagen affaire heeft het kabinet gedwongen het toeslagen systeem af te schaffen, maar de factor gelijkheid vinden we terug in de koelkast. Het afschaffen van ongelijkheid een stap te ver? Het kabinet hoort zich te schamen over zoveel onwil.
Gelukkig zien we de ommekeer van marktgedreven kinderopvang naar maatschappelijke kinderopvang. Onze kinderopvang overleveren aan winst gedreven investeerders is een dure ramp gebleken. Investeerders horen niet thuis in de kinderopvang en horen bij wet verboden te worden.
VNG en BMK: Regeerakkoord is doorbraak, maar zorgen over gelijke kansen
Uit het artikel van Kinderopvangtotaal:
Loes Ypma (BMK voorzitter) ziet de keuzes van het nieuwe kabinet op gebied van kinderopvang en de rijke schooldag als een doorbraak. ‘Het afschaffen van de kinderopvangtoeslag wordt van links tot rechts gesteund. Het is een complex en foutgevoelig systeem. Onze stip aan de horizon is dat ieder kind toegang krijgt tot de kinderopvang. Het huidige regeerakkoord is aan de ene kant teleurstellend omdat kinderen van niet-werkende ouders geen toegang krijgen, maar ik zie het aan de andere kant als eerste stap richting basisvoorziening die net als het onderwijs, rechtstreeks gefinancierd wordt. We willen de sociale basis van kinderen versterken. Leren door spelen met andere kinderen in een stimulerende taalrijke omgeving met goed opgeleide professionals, die hen uitdagen. Dat gun ik ieder kind.’
Leonard Geluk (directeur VNG): ….vergroot als Rijk niet de kloof tussen werkende en niet-werkende ouders, want juist kinderen van die laatste groep lopen een groter risico op achterstand.’
…..hij zou kinderen vanaf 2 jaar in een onderwijsontwikkelomgeving willen plaatsen. ‘Dat is geen opvangdoel maar een educatiedoel. De wereld van kinderopvang en educatie moeten dan meer en meer dezelfde wereld worden.
De VNG vindt dat – behalve kinderopvang als arbeidsmarktinstrument – vooral ook kansengelijkheid heel belangrijk is. Daarom vinden we het jammer dat de komende jaren toch vooral wordt ingezet op het eerste.’
Ik denk dat je kunt zeggen dat we met terugwerkende kracht een fout hebben gemaakt om kinderopvang helemaal in het marktdomein te plaatsen. Ik zie het als publieke en maatschappelijk taak. We hebben last van het paradigma van aan de ene kant een marktgedreven sector die aan de andere kant het publiek belang moet dienen. Ik hoop zeker dat we in die tweede stap radicaler kiezen voor kinderopvang als publieke voorziening. Dan ben je af van dat marktparadigma.
Lees hier het artikel: Regeerakkoord is doorbraak maar zorgen over gelijke kansen
Bron: Kinderopvangtotaal.nl
Karin Broeren
4 maart 2022