Blog

Van hoofd naar hart – MaatschappijWij

Commentaar Vrouwenpartij: zo duidelijk lees je het niet vaak. Een artikel in Maatschapwij dat inzicht geeft in de ware plaats van ons hart in ons werkende leven. In onze maatschappij heeft ons hoofd de hoofdrol gekregen en heeft ons hart nauwelijks plaats op het toneel. En dat terwijl ons hart centraal staat in ons leven en staat achter de belangrijkste beslissingen in ons leven. Hoe kies je een partner zonder je hart er in te betrekken? Hoe voed je kinderen op zonder je hart? Hoe kies je überhaupt iets zonder je hart er in te betrekken? Ons hart speelt de hoofdrol in ons leven maar krijgt nauwelijks een rol toebedeeld in onze mentaal gedomineerde maatschappij? Maar ook in die maatschappij loopt alles via ons hart (en onze buik). Wat koop je niét op gevoel?*
Wat er gebeurt is eenvoudig te zien: je kiest vrijwel altijd op gevoel of met je gevoel en rationaliseert daarna (achteraf) je keuze met woorden en argumenten. ‘Want wij mannen zien onszelf als rationele wezens, niet als wispelturige vrouwen, toch? Wij weten wat we willen! Wij weten wat we kiezen!’ ‘Zelfs op een epifaan moment als je je hart volgt’, zegt Mark Rutte.

Besturen zonder hart
Een mooi voorbeeld uit het artikel is de ambtenaar die achter zijn bureau weet hoe alles in elkaar zit en met zijn hoofd bepaalt wat er moet gebeuren en weet hoe je de problemen oplost. Hij denkt vanuit zijn hoofd gezien dat hij de situatie kan beoordelen en kan overzien zonder er ooit geweest te zijn en zonder ervaringsdeskundigen ter plaatse te spreken. Het superieure hoofd krijgt de zeggenschap zonder dat het hart erbij betrokken wordt en een rol kan spelen. Niet vreemd dat zoveel misgaat in ons land, in onze samenleving. Het hart in het besturen van ons land is grotendeels van het toneel verdwenen. Medemenselijkheid en de menselijke maat is daarmee stap-voor-stap buitenspel gezet. En wat neemt hun plaats in: willekeur! Rationeel kun je elk standpunt verdedigen. Verzin maar iets, rationaliseer het met zoveel populaire en in de mode zijnde woorden, bespeel de onderbuik van je gehoor en je krijgt de handen op elkaar. Lukt het niet gelijk vanwege kritische opmerkingen stel dan een onderzoek voor. Een onderzoek waar de uitkomst al van vaststaat . Een onderzoeksbureau dat jouw voorgestelde onderzoek zo opstelt dat je bij voorbaat in het gelijk wordt gesteld, is gauw gevonden. Eerder regel dan uitzondering. Zelfs universiteiten zijn er gevoelig voor geworden. Wie kun je nog vertrouwen? Omtzigt met 46 zetels lijkt daarbij het antwoord te zijn.

Van hoofd naar hart
Ons hart is echter niet zo gemakkelijk te manipuleren. Het hart vraagt: hoe is de medemenselijkheid en de menselijke maat in dit voorstel gewaarborgd? In welke mate wordt het welzijn verhoogd? Welke groepen worden benadeeld? Is het voorstel voorgelegd aan betrokkenen voor verbeteringen? Is er nagedacht over de effecten op lange termijn, toekomstbestendigheid, over uitbreiding?
Het hart staat centraal in het leven van de vrouw: zij denkt minimaal 25 jaar vooruit. De man komt niet verder dan denken aan zijn pensioen zonder erbij te bedenken dat zijn leven als man dan voorbij is. De vrouw kan veel beter vooruit kijken en rekening houden met waar haar hart voor komt te staan. Een vrouw is zich bewust van het beschermen van haar hart in alle tijden. Zij is de juiste persoon om onze samenleving de toekomst in te leiden en het hart van ons allen te beschermen. Zij is het hart van ons land. Alleen zij kan het hart terugbrengen in een gevoelsarme en gevoelsvijandelijke samenleving. Alleen gevoel en hart kan het vertrouwen in onze samenleving terugbrengen en het afglijden naar extremen keren.

Universele waarden zijn de toekomst
Waarden, universele waarden, zijn van hart en hoofd, ons hart en ons hoofd. Het is de combinatie, de samenwerking tussen hart en hoofd, tussen vrouw en man, die de samenleving van de toekomst leven zullen geven. Achter alles bevindt zich een originele eenheid, een originele harmonie die alleen de samenwerking tussen hart en hoofd kan ontdekken en vormgeven.

* in een gesprek vertelde een man dat hij de specificaties van alle in aanmerking komende auto’s op een rij had gezet om de beste auto te kunnen kiezen. Met die lijst ging hij samen met zijn vrouw zijn nieuwe auto kopen. Op de vraag welke uit het lijstje het was geworden was zijn antwoord: een andere.

Lees hier het artikel: Radicale verandering begint heel zacht. Luisteren en voelen dus

Radicale verandering begint heel zacht. Luisteren en voelen dus.
Bron: maatschappij.nu
Marije Remmelink
22 januari 2023

Wat hebben klimaat, zorg, energie, onderwijs en de arbeidsmarkt met elkaar gemeen? Juist: er moeten fundamentele veranderingen doorgevoerd worden. Maar hoe? De uitdagingen zijn zo groot en complex dat de moed ons al snel in de schoenen zinkt. Toch kán het wel, stelt Dieter van den Broeck. “Grote en echt radicale verandering komt alleen als we ons gevoel aanzetten en van daaruit een verlangen laten spreken.”
Dieter van den Broeck is Design Strategist & Facilitator bij Commonland. In zijn missie om landschappen te herstellen en een regeneratieve economie te creëren heeft hij te maken met complexe transities. Transities met veel verschillende belangen die niet (meer) samen kunnen komen met technologie en data …..
Van hoofd naar hart
“Onze wereld wordt gedomineerd door hoofd en mannelijke energie. We proberen mensen te overtuigen met nog meer data. Dat werkt helemaal niet. We moeten van ons hoofd naar ons hart”, stelt Dieter. Want: “grote en echte radicale verandering komt alleen als we ons gevoel aanzetten en van daaruit een verlangen laten spreken. Ja, wij willen een economie die niet meer ten koste gaat van medemens en planeet. Of ja, wij willen een voedselsysteem dat voor iedereen gezond is. Of ja, wij willen een zorgsysteem waarin de menselijke maat voorop staat.”

Complexe vraagstukken oplossen
………
“Hoe meet je of je verliefd bent, en hoeveel je van je vrouw en kinderen houdt?”

Dieter ziet dat áls we in het bedrijfsleven beslissingen vanuit het hart maken, we direct daarna gaan rationaliseren. Want een gevoel, dat is niet meetbaar. En als iets niet meetbaar is, bestaat het dan wel? En zo’n gevoel uitspreken, hoe doe je dat – als je je hele leven geleerd hebt om vanuit je hoofd te handelen? Volgens Dieter zit de kracht in écht luisteren en voelen.
…. Met beleefd en oppervlakkig luisteren, of luisteren naar de feiten komen we er niet. We komen verder als we empathisch luisteren, ons verplaatsen in een ander en op zoek gaan naar diens motieven en argumenten. Pas dan kunnen we begrijpen waarom iemand iets wil en doet. En vanuit daar komen mensen bijeen en ontstaat er compassie. Zodat je samen het systeem kunt veranderen.
Sensing en learning journey 

De focus ligt op het écht begrijpen van iemands beweegredenen. En dat begrip ontstaat vaak niet in kleine kamertjes. Daarom staan sensing en learning journey centraal. Ga eens op ontdekking. Wat beweegt iemand? We maken vaak beslissingen over mensen en zaken die we van dichtbij helemaal niet hebben meegemaakt. Zonder enig gevoel of beleving van de echte situatie. “Als ik eenmaal met een boer heb gesproken en ik loop over z’n land en ik ruik en ik voel het, ben ik er anders bij betrokken dan wanneer ik drie dagen ergens anders over diezelfde boer heb gepraat”, illustreert Dieter. Dat is de essentie van learning journey, dat je veel tijd neemt om het te sensen, te voelen. Je kan en mag het dan alsnog met elkaar oneens zijn, maar je weet wel van elkaar wat erachter zit en dat is een nieuw vertrekpunt.

…… stippeltjes betekenen daar waar het artikel ingekort is.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Lifespan Is Shaped More By Your Choices Than Your Genes, Study Finds : ScienceAlert
23 maart 2025

Wil jij half Nederland opgeven voor het slachten van 528 miljoen dieren per jaar? – De Correspondent
22 maart 2025

In Finland keldert het aantal astmapatiënten, wroeten in de aarde helpt
21 maart 2025

Students Concoct Ingenious Scheme To Grow Ozempic At Home
21 maart 2025

Hull en het recht om op niet-gebruikte gemeentegrond voedsel te mogen verbouwen
19 maart 2025

Sentiment onder Nederlanders verschuift van migratievrees naar oorlogsangst
15 maart 2025

Franse politicius Claude Malhuret – ook een boodschap aan PVV, BBB en NSC
12 maart 2025

China claimt eerste autonome AI-agent die zelf beslist en ‘mensen kan vervangen’
12 maart 2025

Vraag: wat is de toekomst van de wereld?
8 maart 2025

Maakt AI een basisinkomen voor iedereen noodzakelijk?
28 februari 2025

Verharde strijd om doorstroomtoets: staatssecretaris Paul beticht scholen van ‘wanbeheer’ | de Volkskrant
19 februari 2025

Europees leger
16 februari 2025

Terrifying Video Shows Site of Chernobyl Meltdown on Fire After Drone Strike
15 februari 2025

Een goede populist zou twitteren: hier gaan burgers dood, pak die geitenhouderijen aan, nu. BBB’ers doen dat niet | de Volkskrant
8 februari 2025

AI-model van Chinese AI-startup kan concurreren met OpenAI
23 januari 2025

Leidt regulering incassobureaus tot verminderde betalingsdiscipline?
22 januari 2025

Is de inflatie jouw schuld?
16 januari 2025

Paus Franciscus: het is hoogste tijd om de rooms-katholieke kerk te ‘ontmannen’ | de Volkskrant
14 januari 2025

Na kweekvlees brouwen wetenschappers nu ook tomaten, koffie, katoen en hout in het lab | de Volkskrant
11 januari 2025

De koppen hadden moeten luiden: ‘Rick Nieman is een lul’ | de Volkskrant
2 januari 2025