Blog

Beoogde coalitie zoekt meteen aanval op asielbeleid

Commentaar Vrouwenpartij: ‘De onderbuik regeert’ is al enige tijd de werkelijkheid van de politiek, maar waar de wens voor meer bestaanszekerheid en meer staatsrechtelijk bestuur geen effect blijkt te hebben op een verminderde manipulatie van de onderbuik. De onderbuik blijft bepalend.

Het karakter van de onderbuik en haar effecten
Het karakter van de onderbuik zien we in het grote ongenoegen, de toegenomen angst en nostalgie, waarbij de focus op de korte termijn, het ontbreken van visie op de toekomst en de gevaren van de boze buitenwereld, naar voren treden. Met als gevolg zwalkend beleid, toenemende verwarring, onuitvoerbare voorstellen, onoplosbare problemen en uiteindelijk toenemende onzekerheid. De schade die de regerende onderbuik toebrengt aan de economie is niet te overzien en niet te becijferen.

Het grote probleem van onze onderbuik
Onze onderbuik is niet rationeel en geeft geen toegang tot mentale rationaliteit. De onderbuik is impulsief, herbergt alle kwalijke en gewetenloze menselijke eigenschappen als haat, jaloezie, afgunst, leugen en bedrog, en kan zich zodoende in alles alleen egoïstisch en egocentrisch opstellen. Zonder de inmenging van redelijkheid kan het alles wat fout is goedpraten en verdedigen. Als de onderbuik regeert kan deze niet tegengehouden worden. Haar macht is ongebreideld.

Waarom is de onderbuik zo gevaarlijk?
De onderbuik is de meest gevaarlijke raadgever. De onderbuik kent geen waarden en heeft geen waarden, waardoor het zich daar ook niet aan waarden hoeft te houden. Het hart ontbreekt volledig. Het afglijden naar een politiek zonder waarden opent de weg voor de dictator, zoals we zien in de VS, in Rusland en in Hongarije. De bevolking van Polen is daarentegen wakker geworden en heeft recentelijk gekozen voor democratie.

De oplossing van de Vrouwenpartij
Gelukkig zijn er nog genoeg redelijke partijen met een hart in Nederland waar waarden hoog spelen. Min of meer van groot naar klein zijn dat PvdA/GroenLinks, D66, Partij voor de Dieren, SP, Volt, CU en SGP. Graag zouden we de NSC er ook toe willen rekenen, maar het is nog de vraag hoe Omtzigt zich gaat opstellen en of hij de essentiële waarden niet uit het oog verliest.
Ons inziens is de cruciale vraag of de waarden-partijen het universele basisinkomen zullen omarmen. De meest simpele oplossing om de ongelijkheid, de excessen en oneerlijkheid van de belastingdienst en plaatselijke overheden te bestrijden. Het is de manier om de menselijke maat terug te halen en in praktijk te brengen.

AI en waarden
Hulp van AI kan een enorme bijdrage leveren in de zoektocht naar werkelijke oplossingen voor tegenstellingen, onmogelijkheden, conflicten en herhaal-problemen. Koppel AI met waarden en je krijgt hemelse oplossingen, die je redelijkerwijs niet kunt weigeren.

Lees hier het artikel: Beoogde coalitie zoekt meteen aanval op asielbeleid
Bron: fd.nl
Cor de Horde
13 december 2023

Beoogde coalitie zoekt meteen aanval op asielbeleid
In het kort:

– VVD, NSC, PVV en BBB willen de omstreden spreidingswet in de ijskast stoppen.
– Het was een voorstel van het eigen kabinet van de VVD.
– Een meerderheid in de Tweede Kamer wil ook af van EU-afspraken rond asiel.

De vier partijen die gaan praten over het vormen van een rechts kabinet, hebben woensdag een gezamenlijke verrassingsaanval geopend op het oude asielbeleid. Ze willen de Eerste Kamer vragen om de spreidingswet voor asielzoekers in de ijskast te zetten en ze eisen dat Nederland bij de eerstvolgende verdragswijziging van de Europese Unie het recht krijgt om de asielregels opzij te schuiven.


Met deze oproepen, die voorlopig vooral een symbolisch karakter hebben, hebben PVV, VVD, NSC en BBB bij het eerste grote Kamerdebat na de verkiezingen meteen hun visitekaartje afgegeven. Het kwartet gaat onder leiding van Ronald Plasterk, de oud-PvdA-minister die woensdag is aangewezen als informateur, praten over de rechtsstaat en onderhandelen over regeringsvorming. Daarbij is het terugdringen van migratie een kernthema.

De oproep om Nederland een ‘opt-out’ te geven voor asielonderwerpen in een Europees verdrag zat er al aan te komen. PVV-leider Geert Wilders noemde de motie meteen na de stemming ‘historisch’. Maar voorlopig is een nieuw verdrag, waarvoor een vetorecht van alle 27 lidstaten geldt, nog lang niet in zicht, waardoor er weinig praktische gevolgen zijn.

Splijtzwam

Verrassender was een aanval onder leiding van VVD-leider Dilan Yesilgöz op een wetsvoorstel van haar eigen kabinet: de spreidingswet. Daarmee kan het Rijk gemeenten dwingen mee te werken aan asielopvang. De wet is van meet af aan de splijtzwam tussen links en rechts geweest. De Tweede Kamer heeft haar al aangenomen, mét steun van de VVD, die er wel altijd heel kritisch over was.
Yesilgöz wil, samen met de drie aanstaande coalitiepartners, per motie haar eigen demissionaire kabinet en de Eerste Kamer oproepen om ‘pas op de plaats’ te maken met de behandeling van het wetsvoorstel. Een nieuw, rechts kabinet zal die wet immers niet willen uitvoeren.
De huidige coalitiepartijen waren razend om dit voorstel, dat om meerdere redenen opmerkelijk is. ‘Staatsrechtelijk vandalisme’, noemde D66-leider Rob Jetten een oproep van de Tweede Kamer richting de Eerste Kamer. ‘Dit slaat werkelijk alles’, sprak Pieter Grinwis van de ChristenUnie.

Einde van demissionair kabinet?

De oproep zou zelfs het einde kunnen betekenen van het toch al demissionaire kabinet van Mark Rutte, en daarmee politiek Den Haag naar onbekende wateren voeren. Elk kabinet moet immers aangenomen moties bespreken, en dan komen de VVD-ministers tegenover de andere ministers te staan, schetste CDA-leider Henri Bontenbal. ‘Straks stapt het smaldeel van de VVD op, en misschien ook de andere partijen. Dan moeten we Ministers van Staat vragen in te springen.’
Dat scenario werd voorlopig afgewend omdat Yesilgöz op het laatste nippertje haar voorstel uitstelde. Ze gaf gehoor aan de oproep van GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans om eerst het kabinet in de gelegenheid te stellen om er een oordeel over te geven. Dat is de gebruikelijke route bij moties. Dat oordeel kwam er na de stemmingen in de vorm van een briefje van Rutte: hij ontraadt de motie van zijn partijgenoot.
Het gezamenlijke optreden van de vier partijen komt aan de vooravond van de eerste echte onderhandelingen over een nieuw kabinet. Het aanwijzen van een informateur was het eigenlijke onderwerp van het debat. Het VVD-voorstel rond de spreidingswet kwam pas op het allerlaatste moment ter sprake.

Verkiezingsuitslag

Duidelijk is dat PVV, VVD, NSC en BBB elkaar hebben gevonden in de wens om migratie terug te dringen. Yesilgöz benadrukte dat dit een opdracht is die voortvloeit uit de verkiezingsuitslag.
Eerder deze week werd duidelijk dat ook rond buitenlandbeleid een andere wind kan waaien. PVV, NSC en BBB waren maandag uiterst kritisch over extra geld voor Oekraïne, dat wat hen betreft alleen mag worden uitgegeven als de EU elders bezuinigt. In de praktijk zou Nederland daarmee het geld voor het land, dat in oorlog met Rusland is, tegenhouden. Demissionair premier Rutte, die eind deze week bij de Europese top zit, kondigde gelijk aan een eventuele motie van die strekking niet te zullen uitvoeren. De motie werd overigens verworpen, mede omdat Ruttes eigen VVD deze niet steunde.

Man van zijn woord

De Tweede Kamer heeft Plasterk, op voordracht van de PVV, aangewezen als informateur. Plasterk was de afgelopen weken ook al verkenner en volgens hem moeten de vier rechtse partijen proberen een kabinet te vormen. Daarbij moeten ze eerst praten over grondrechten, aangezien vooral NSC grote moeite heeft met uitlatingen van Geert Wilders in het verleden. Wilders benadrukte dat hij als premier geen voorstellen zal doen die in strijd zijn met de grondwet. ‘Ik ben een man van mijn woord. Soms zal ik voorstellen moeten intrekken en dat zal ik dan ook doen.’
Plasterk had maandag gezegd dat de vier ‘er wel uit zullen komen’ op inhoud, al blijft het onduidelijk of alle vier partijen daadwerkelijk in het kabinet zullen plaatsnemen. Wilders toonde zich ook optimistisch. ‘Ik denk dat ik alleen maar positivisme uitstraal. Ik heb er heel veel zin in. Ik zie geen beren op de weg.’
Veel andere mogelijkheden dan dit kwartet lijken er niet te zijn. Yesilgöz herhaalde in het debat niet bereid te zijn om een kabinet met GroenLinks-PvdA mogelijk te maken. ‘Dat is heel hard.’ Mathematisch is er daarmee geen alternatief mogelijk voor een kabinet over rechts.

Voor alle Nederlanders

Wilders antwoordde op vragen van D66-leider Jetten dat hij de ‘ambitie heeft’ om premier te worden. ‘We gaan open het gesprek in, en we zien wat eruit komt.’ Hij benadrukte premier van alle Nederlanders te willen zijn, maar herhaalde wel zijn wens om zware misdadigers met een dubbele nationaliteit het Nederlanderschap te kunnen afpakken. Volgens hem is dat niet in strijd met de rechtsstaat, omdat het bij terroristen ook al mag.
De PVV-leider wil niet te lang stilstaan bij de discussie over grondrechten, terwijl zijn mogelijke coalitiepartners daar tegenover de verkenner wel zorgen over uitten. ‘De discussie over staatsrecht en over grondrechten is heel belangrijk, maar we moeten daar geen weken over doen.’ Hij wil liever praten over de inhoudelijke punten die Plasterk heeft genoemd in zijn rapport.

Opmerkelijk was woensdag verder dat de Kamer een oproep van de SP steunde om het eigen risico in de zorg volledig af te schaffen. Hoe dat betaald moet worden – het kost €6 mrd – bleef onduidelijk.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Graphene-based wearable strain sensor can detect and broadcast silently mouthed words – MeToo toepassing
8 september 2024

‘Kabinet-Schoof overschat opbrengst btw-verhoging hotels’
7 september 2024

Samenwerking is een cruciaal verschijnsel in de evolutie, maar door neodarwinisten jammerlijk genegeerd | de Volkskrant
31 augustus 2024

Beperking arbeidsmigratie? Kwart bedrijven voor groei grens over
25 augustus 2024

Overdadig en bijna gratis – De Groene Amsterdammer
23 augustus 2024

‘Goed onderwijs is grootste aanjager van groei arbeidsproductiviteit’
15 augustus 2024

Een wereldwijde verschuiving
11 augustus 2024

Rini Biemans maakte het Rotterdamse Park 1943 tot een groen succes: ‘Stop met maaien’ | de Volkskrant
8 augustus 2024

Wanneer de natuur in opstand komt
31 juli 2024

Niet-indexeren uurprijs: ‘Onzinnig besluit, laagste inkomens betalen hoge prijs’ – Kinderopvangtotaal
30 juli 2024

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024