Commentaar Vrouwenpartij: wij van de Vrouwenpartij zijn natuurlijk geen defensie en technische experts, maar ons gezonde vrouwenverstand zegt dat het materieel dat defensie wil kopen en vervangen merendeels gebaseerd is op oorlogen uit het verleden en niet gericht op de oorlog van de toekomst.
De toekomst is aan drones, toch?
Wij hebben al eerder de vraag gesteld hoe dat moet met die fregatten die door Nederland besteld zijn, als de helft van de Russische Zwarte Zeevloot is uitgeschakeld door zeedrones? Rusland beschermt zijn vloot nu door ze ver van het front terug te trekken.
Wat is het idee van nieuwe tanks en voertuigen als nu duidelijk wordt dat veruit de meeste van de vele duizenden Russische tanks en militaire voertuigen worden vernietigd door Oekraïense drones? Zelfs het percentage van 90% wordt genoemd. Lijkt er ook niet op dat er nog grote tankslagen (zullen) plaatsvinden in de oorlog met Oekraïne. Waar heb je ze voor nodig als ze al door drones vernietigd zijn voor ze bij het front aankomen, is onze vraag. Ligt de nadruk van Defensie niet verkeerd?
Wat is nodig ter verdediging?
Defensie is het ministerie van verdediging en niet van de aanval. Verdediging tegen raketaanvallen lijkt prioriteit nummer 1. Verdediging met technische middelen en drones lijkt prioriteit nummer 2. Fysiek materieel komt dan op de derde plaats.
Vergeet hierbij niet dat als je fysiek wordt aangevallen, de vijand altijd over land moet komen en we zien in Oekraïne dat ze daardoor zeer kwetsbaar zijn.
Verdediging tegen raketaanvallen
Stel de EU gaat gezamenlijk aan de slag, zoals Frankrijk en Duitsland nu samen een nieuwe tank gaan ontwikkelen, en ontwikkelt met een aantal nerds een technisch (laser)systeem dat de raket (uit zichzelf) laat ontploffen of een systeem dat zelfs de vlucht van een raket kan veranderen en terug kan sturen naar waar de raket vandaan kwam. Het gevaar van raketaanvallen kan daardoor dramatisch verminderen.
Verdediging met drones
Raketinstallaties, tanks, houwitsers en ander schietmateriaal kunnen steeds preciezer schieten, maar alleen rechtstreeks. Kleine drones daarentegen kunnen via videocontact door specialisten bestuurd worden. Zo kan een drone rond een tank vliegen, de zwakke plek opzoeken en er als kamikaze drone in vliegen of een granaat of bommetje droppen op de zwakke plek. Weet dat een granaat door een opening in de tank ,de tank door brand en ontploffende granaten volledig vernietigt.
Let wel: een tank vervang je niet zomaar (een Leopard-2 tank kost 15 miljoen euro), terwijl je kleine drones via het internet of in de winkel kan kopen.
De oorlog van de toekomst
Alleen dictatoriaal geleide landen kunnen oorlogen beginnen. De oorlog in Oekraïne is een goed voorbeeld voor een dictator om zijn denken over het beginnen van een oorlog bij te stellen. Een militaire wereldgrootmacht zou Oekraïne binnen 3 weken op de knieën krijgen maar heeft na 2 jaar met enorme verliezen aan mankracht (300.000) en materieel (alleen al 3000 tanks) nauwelijks terrein gewonnen. Het imago van grote wereldmacht heeft daarmee een forse deuk opgelopen.
Het tegenovergestelde van wat de bedoeling was, is bereikt met de uitbreiding van de NAVO met Finland en Zweden, de verhoging van de defensie budgetten in alle EU landen, verhoogde eensgezindheid en samenwerking tussen de EU landen en zelfs de mogelijkheid en hopelijk noodzakelijkheid van een Europees Leger.
Welke dictator zal nog durven een oorlog te beginnen met Oekraïne in zijn achterhoofd?
N.B. Hamas heeft het wel aangedurfd maar ziet nu dat 70% van Gaza vernietigd dan wel beschadigd is en het moeilijk te geloven is dat zij nog een rol van betekenis kunnen krijgen in de heropbouw van Gaza.
De vernietiging van Israël was het doel van Hamas en door hun eigen besluit Israël aan te vallen en vervolgens de wapens niet neer te leggen, is het tegenovergestelde gebeurd.
Lees hier het artikel: Defensie investeert in nieuwe projecten en materiaal van krijgsmacht
Bron: fd.nl
22 maart 2024
Defensie investeert in nieuwe projecten en materieel van krijgsmacht
Europa vreest een grote oorlog met de Russen, en heeft zijn verdediging niet op orde. In Nederland is de afgelopen jaren veel materieel verkocht, en na bezuinigingen bij de krijgsmacht is bovendien veel materieel aan vervanging toe. Onder druk van de verslechterde veiligheidssituatie trekt de overheid daarom de portemonnee om de gevechtskracht weer op peil te brengen.
(afbeeldingen met overzicht, zie artikel FD)
Een omvangrijk project van het ministerie van Defensie is gericht op het vervangen van verouderde voertuigen van de krijgsmacht, met name vrachtwagens en terreinwagens die al dienstdoen sinds de jaren 80. Dit vervangingsproject ging al in 2008 van start, maar werd door bezuinigingen steeds vertraagd en liep ook bij aanbestedingen tegen complicaties aan. Zo waren de nieuwe vrachtwagens te hoog, en de terreinwagens te breed of te zwaar.
De komende vijftien jaar vervangt Defensie bijna alle bovenwaterschepen. De Nederlandse scheepsbouwer Damen Naval gaat voor miljarden euro’s vier nieuwe fregatten bouwen. En de bouw van nieuwe mijnenjagers en onderzeeboten werd recentelijk gegund aan het Franse Naval. De patrouilleschepen van de Hollandklasse en twee schepen van de Rotterdamklasse worden vervangen door een nieuwe combiklasse.
De luchtmacht heeft de afgelopen jaren de F-16 gefaseerd vervangen door de F-35, het nieuwe kroonjuweel. Maar ook transportvliegtuigen en helikopters worden vervangen of gemoderniseerd, waaronder de Apache-gevechtshelikopters. Nieuwe blikvanger bij de landmacht is het Israëlische Pulsraketartilleriesysteem, dat vorig jaar werd aangeschaft.