Blog

Zijn er nog voorspellingen die uit gaan komen?

Vraag: de Vrouwenpartij schrijft dat alles sneller gaat dan verwacht: hoe kun je temidden van die snelle ontwikkelingen juiste voorspellingen doen?

Antwoord: 
Inleiding: door de doorbraak van individuele vrijheid in de 60-er jaren is het maatschappelijk leven in een stroomversnelling geraakt. Het begon met de pil die vrijheid bracht voor de vrouw in het gezinsleven, tegelijkertijd was er een ongekende economische ontwikkeling die welvaart in elk gezin bracht, die weer gevolgd werd door technologische ontwikkeling met behulp van computers en pc’s welke weer de basis vormden van een ononderbroken revolutie in het bedrijfsleven, welke een evolutionaire sprong veroorzaakte met de komst van internet, email en smartphone die ons met alles en iedereen in de wereld verbond. Binnen 60 jaar een sprong van de geborgenheid van dorp en stad naar avonturen over de gehele wereld.
Wie had deze fysieke eenwording overtuigend kunnen voorspellen?

Voorspellen
Voorspellen en plannen is iets dat goed past in de mentaliteit en het georganiseerde denken van mannen. De methode, die gevolgd wordt, is gebaseerd op het verleden, de wetenschap en wat natte vinger werk. In een tijd dat het verleden niet herhaald wordt, dat de wetenschap met de handen in het economische haar zit en natte vinger werk nog minder zekerheid biedt, komt voorspellen in een nieuw perspectief te staan. Het vrouwelijk perspectief. Wij beredeneren zaken niet, wij voelen ze aan en koppelen ze aan de wetenschap van leven, van hoe dingen bewegen.
In de mannenwereld van statistiek ligt de zekerheid in de herhaling van dingen. Maar in de vrouwenwereld van gevoel en intuïtie ligt de zekerheid in variatie, gebaseerd op de unieke variatie van elk levend wezen. Voor de man is dit juist totale onzekerheid en volledig onwerkbaar. Toch voelen vrouwen het vaak correct aan en bewijzen daarmee dat zekerheid en voorspelbaarheid wel degelijk onderliggende karakteristieken zijn van de vrouwelijke intuïtie en het voor mannen onvoorspelbare leven. Het enorme voordeel van aanvoelen is dat het instant resultaat biedt, terwijl het resultaat via wetenschappelijk mannenonderzoek maanden tot vele jaren op zich kan laten wachten en daarmee hopeloos achter de tijd aanloopt.

De snelheid van de natuur
En nu zien we een bijzondere parallel: diezelfde snelheid van ontwikkeling, van evolutie en revolutie, zien we zich afspelen in de natuur met als voorbeelden de klimaatveranderingen, een pandemie als corona en het opstandige weer. De grote vraag is vervolgens: bestaat er een verband? Wordt dezelfde grote sprong die wij in de maatschappij maken ook in de natuur gemaakt? Is de snelheid van verandering zelfs sneller in de natuur?
De intuïtieve vrouw ziet direct het verband want ze kent de eenheid van leven, maar de verstandelijke man blijft in het ongewisse en moet wachten op wetenschappelijk bewijs. Dat bewijs, als het er überhaupt komt, zal zeker 10 jaar op zich laten wachten. De wetenschappelijke man kan het voor het gemak ook afdoen met ‘gewoon toeval’, ‘niet te bewijzen’, ‘wat is het belang?’ Gevolg: tien verloren jaren en hopeloos achter de feiten aanlopen!

Het verband tussen de grote natuur en ons leven
Als zo’n groot verband bestaat tussen mens en natuur, wat kunnen we daaruit leren?
Stel dat de natuur ons een spiegel voorhoudt, wat zien we dan? Is klimaatverandering een persoonlijke straf of een zegen die de wereld kan redden van ons ego en het gevolg van egoïsme: ongelijkheid? Is een pandemie een straf of een zegen die aantoont dat we meer om anderen moeten geven? Is de aanval op Oekraïne een zegen voor het gevoel van medemenselijkheid en voor de energietransitie die met een ongekende snelheid wordt aangezwengeld en het begin van het eind van het succes van dictators?
In het geval dat de wereld evolueert naar eenheid is alles een zegen, omdat al deze rampen die evolutie versnellen. Zijn ze een steun in onze rug om radicaal te kunnen inzetten op noodzakelijke veranderingen in ons gedrag en leven, onze psychologie, onze inzichten.
Zou het kunnen zijn dat de grote natuur onze grootste medestander is in de evolutie van ons menszijn? Zou het kunnen zijn dat goedheid als waarde het grote doel is van mens en natuur op aarde? Wij vrouwen denken en voelen en voorspellen van wel. Eenheid, samenwerking en harmonie zijn namelijk onze basiswaarden.
Duizenden jaren zijn we onderweg, maar nu met de grote natuur aan onze kant, worden we uiteindelijk gedwongen goede mensen te worden om te kunnen ontsnappen aan meer groeiende rampen? Een betrouwbare voorspelling?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024

New Test Detects Parkinson’s 7 Years Before Most Symptoms Show : ScienceAlert
20 juni 2024

BBB vindt Europese natuurherstelwet een ‘schoffering’
18 juni 2024

AI discovers new rare-earth-free magnet at 200 times the speed of man – AI in de politiek
18 juni 2024

Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven | de Volkskrant
8 juni 2024

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland | de Volkskrant
2 juni 2024

Kiezer eensgezind over streven naar duurzamere landbouw, maar haakt af bij concrete voorstellen | de Volkskrant
31 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
30 mei 2024

Plastic voedselverpakkingen bevatten duizenden verschillende soorten chemicaliën: wat gebeurt er als je die doorslikt?
27 mei 2024

Rijk worden? Word EU-lid! Na twintig jaar verdient een Sloveens gezin nu meer dan een Brits gezin – De Correspondent
15 mei 2024