Blog

Wat de BBB onschuldig presenteert is giftige scepsis in een kwetsbaar democratisch systeem

Commentaar Vrouwenpartij: weer een scherpzinnige column van Marcia Luyten naar ons gevoelige hart.
Het was ons ook zo opgevallen dat Caroline kritiek op alles heeft en alles beter weet. De vloer aanvegen met de Wetenschap, geen enkel probleem, want scepsis ik goed en vruchtbaar. Zij weet het uit eigen en vertrouwde bron beter dan al die slome wetenschappers met hun laboratorium stokpaardjes en dubieuze metingen? Mijn meting in een boerenstal is echt en daar heb je pas wat aan.
Ze weet alles eenvoudig en overtuigend te verwoorden. En op kritische vragen heeft zij haar standaard antwoord: “weet ik niet”. We zagen haar 1x in een vraaggesprek waar ze niets anders kon dan toegeven dat ze de zaak verdraaid had. Echter, direct erachter aan kwam een ‘maar’ waarbij ze wel gelijk had. Een leugentje om bestwil, wie doet dat niet, toch? Het gaat om een goede zaak: stikstofneerslagvermindering voor de boeren tegenhouden. De natuur moet het maar, net zoals Caroline doet, zelf uitzoeken.

Onze vraag is echter hoe zo’n persoon die de regie over alles wil blijven voeren, de fractie in de Eerste Kamer en de fracties in de provincies gehoorzaam kan houden? En wat moet je doen als ‘weet ik niet’ een antwoord is dat je voor minkukel zet? Of worden minkukels door stikstof minder slim? Moeten we Marten Toonder vragen.

Lees hier de column: Wat de BBB onschuldig presenteert is giftige scepsis in een kwetsbaar democratisch systeem
Bron: volkskrant.nl
Marcia Luyten

Wat de BBB onschuldig presenteert is giftige scepsis in een kwetsbaar democratisch systeem
Ze spelen graag een beetje met de B’s, bij BoerBurgerBeweging. Zo is er BorrelBierBitterballen op de bijeenkomst in Overijssel waar de krant maandag verslag van deed. Op de duizenden borden die in weilanden langs grote wegen staan, wordt het ‘Iedere dag BBBeter’. Net zo makkelijk speelt de BBB met Wetenschap, Wetten en Waarden. Want de natuur, daar is niks mis mee.
‘Caroline’, zoals ze liefkozend heet bij de achterban, ziet het zelf: ‘Ook op boerderijen zijn insecten. Ik zat gisteren in een boerenstal die tjokvol met vogels zat. Tjokvol.’ Zo presenteert Caroline het zeldzaam kraggestaartjesmos als bewijs dat soorten in Nederland floreren. Zo loopt ze verzaligd snuivend door de velden, inhaleert diep het zojuist weer begonnen geurende gieren van de boeren, en weet zich in de natuur: ‘Het barstte er van de kraaien en de meeuwen die zich eraan tegoed doen.’

Kraaien doen het inderdaad geweldig op door stikstof verzuurd land. De vogel voedt zich met kadavers, kuikens, afval, zaden en als het moet met insecten. In het industriële landbouwlandschap van weiden zonder bloemen en omgeploegde, met insecticide bespoten akkers leven steeds minder insecten. Duits onderzoek vlak bij de Nederlandse grens toonde aan dat in dertig jaar vliegende insecten met 75 procent zijn afgenomen. Tellingen in Nederland waarschuwen voor een vergelijkbare daling – al zijn er soorten die gloriëren. Op de Sallandse Heuvelrug is de biodiversiteit zo ernstig in gevaar dat Natuurmonumenten het gebied uitroept tot Route van Verloren Soorten. De boswachter noemt de bodem ‘ziek, zuur en toxisch’.


Caroline een beetje kennende is dat niet iets om over te zeuren. Je staat nooit meer te boenen op de voorruit, ooit het plakkerig slagveld van gecrashte beestjes. Nee, het is mooi zo. Het land vult zich met Bramen, Brandnetels en Berken, het water met algen, en langs de oevers gedijt stikstofminnend riet en fluitenkruid. Een kniesoor die dan over natuur begint.


De burger laat zich graag bespelen – oh Boze Bespeelde Burger, en vindt bij Caroline wat hij zoekt: simpele antwoorden op ingewikkelde vragen. In Overijssel kreeg de bezoeker van de BorrelBierBitterballen-bijeenkomst twee consumptiebonnen in de hand gedrukt.Maar niet alles is spel. De agribusiness heeft grote belangen bij de status quo. Dus voedt ze boerenprotestbewegingen om stikstofmaatregelen te saboteren. In Overijssel trok de actiegroep VollGass met een geolied apparaat langs de weilanden aan grote wegen. Met een machine werd een gat geboord, daarin een paal met de omgekeerde vlag, gat dicht en daar wapperde het blauwwitrood. De boeren werd niks gevraagd, het was ‘ja, tenzij’, vertelde Tubantia-journalist Leo van Raaij op Radio 1. De enige boer die bezwaar maakte, moest lang praten om VollGass van zijn land te weren. De provinciale weg tussen Lochem en Goor is 16 kilometer lang een allee van boerenvlaggen.


In dat licht zou de financiering van politieke partijen interessant moeten zijn. Het platteland is bezaaid met BBB-Borden. Langs de A10 voert de partij campagne met dure reclames in een megalichtbak. Een eenpersoonsfractie in de Kamer heeft niet veel middelen. Maar het overzicht dat de Volkskrant vorige week publiceerde, was incompleet (2022 ontbreekt) en, onoverkomelijk, bijziend. Alle door de agribusiness gefinancierde alternatieve feiten (Agrifacts) en boerenacties zijn campagne voor BBB, maar kunnen niet als zodanig worden vastgepind.

Het CDA ziet geen andere uitweg dan het kabinetsbeleid te verloochenen, en bezondigt zich opnieuw aan Bedrieglijk Boterzacht Bestuur – het maakt de Boze Bespeelde Burger nog bozer. Wat door BoerBeerputBelang uitgekiend wordt gepresenteerd als simpele vragen van Caroline en voor iedereen te begrijpen antwoorden, is giftige scepsis in een kwetsbaar democratisch systeem.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024

New Test Detects Parkinson’s 7 Years Before Most Symptoms Show : ScienceAlert
20 juni 2024

BBB vindt Europese natuurherstelwet een ‘schoffering’
18 juni 2024

AI discovers new rare-earth-free magnet at 200 times the speed of man – AI in de politiek
18 juni 2024

Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven | de Volkskrant
8 juni 2024

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland | de Volkskrant
2 juni 2024

Kiezer eensgezind over streven naar duurzamere landbouw, maar haakt af bij concrete voorstellen | de Volkskrant
31 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
30 mei 2024

Plastic voedselverpakkingen bevatten duizenden verschillende soorten chemicaliën: wat gebeurt er als je die doorslikt?
27 mei 2024

Rijk worden? Word EU-lid! Na twintig jaar verdient een Sloveens gezin nu meer dan een Brits gezin – De Correspondent
15 mei 2024