Blog

Het Parijs-akkoord kan de EU duizenden miljarden euro’s besparen | Change Inc.

Commentaar Vrouwenpartij: we kennen allemaal het spreekwoord: de put dempen nadat het kalf verdronken is. Maar ons lange termijn denken en handelen komt vrijwel nooit verder dan de studie van onze kinderen en ons eigen pensioen. Waar komt dat toch vandaan, vragen we ons af. Ons geloof en vertrouwen in de overheid die alle problemen altijd wel voor ons zal oplossen, is het meest aannemelijk. Maar wat, nu we het geloof in de overheid hebben verloren en het vertrouwen onder de 20% is terecht gekomen? En wat, nu de gevolgen van de klimaatverandering grote vormen aan het aannemen is en de onzekerheid jaarlijks met sprongen toeneemt? Wat als AI ook je baan nog bedreigt? Wat blijft er onder die omstandigheden over van je geloof en vertrouwen en zekerheid?

De onmacht van de overheid
We hebben ons lot nu gelegd in de handen van een eenmanspartij zonder ervaring die van alles wil oplossen door het af te breken en 2 nieuwe partijen met beperkte visies. De enige man met lange-termijn visie en overzicht en ervaring staat aan de kant te wachten.
Laten we hopen dat een eenheidskabinet de enige optie zal zijn, want een ontkennende regering die met de wind van de dag meewaait zal weinig zoden aan de dijk zetten en ons dieper laten zinken in het moeras van praktische onbestuurbaarheid.

Een Deltaplan van de wil van het volk
De wil van het volk heeft gesproken, maar het is een wil gebaseerd op een mix van ontluistering, ontevredenheid, teleurstelling, onmacht en gebrek aan beter.
Wij zijn geworden wie we zijn door onze gemeenschappelijke strijd tegen het water en onze scheepsbouw tezamen met onze handelsgeest. De onderliggende eigenschappen zijn perfect om ons een veilige en succesvolle toekomst in te kunnen leiden.
De strijd tegen het water kun je niet winnen als er mensen zijn die tegenwerken en hun dijk om -wat voor reden dan ook- niet willen ophogen.
In de strijd tegen het klimaat kunnen mensen op dezelfde manier niet zeggen
* ‘bij mij geen windmolen achter mijn tuin’ of
* ‘windmolens op land verbieden’,
* ‘geen zonnepanelen op het land’,
* ‘een windmolentje op het dak is door regelgeving verboden’,
* ‘de subsidies voor klimaatmaatregelen zijn op’,
* ‘geen grondwater verhoging om verzakkingen te voorkomen’,
* ‘geen verhoging fossiele energie prijzen’,
* ‘geen gratis elektrisch vervoer’,
* ’niet stoppen met fossiele subsidies’,
* ‘geen hogere vliegtarieven’,
* ’niet verplicht uitkopen piekbelasters’,
* ’noodzakelijke immigratie verbieden’ enz.

In de strijd tegen het veranderende klimaat is eenheid noodzakelijk. Het Deltaplan was een plan waar de gehele Nederlandse bevolking achter stond. Iedereen was doordrongen van het feit dat eenzelfde ramp tegen elke prijs voorkomen diende te worden.
Een Deltaplan voor het klimaat met de wil van het volk erachter is de magie die we als Nederland nodig hebben. De benodigde eigenschappen zitten in ons bloed maar dat bloed is wel wat op de achtergrond geraakt de laatste 50 jaar. Het opnieuw naar de oppervlakte brengen is wat noodzakelijk is voor zo’n Deltaplan.

‘Op voet van oorlog’ voor het klimaat
De Vrouwenpartij propageert steeds voor een aanpak ‘op voet van oorlog’ als het om het klimaat gaat. Je kunt geen strijd of oorlog winnen als een deel van de bevolking met de vijand mee doet. Op voet van oorlog betekent dat alles moet wijken dat in de weg staat van een overwinning.
Het rapport ‘Paris Pact Payoff’ berekent dat wij een winst kunnen behalen van minmaal 7% van ons nationale inkomen als wij alles op alles zetten. De vermeden verliezen zijn een veelvoud hiervan.
Met de beoogde regering onder leiding van de PVV wordt de zaak onhaalbaar. Maar de impact van de bevolking zelf kan alles uiteindelijk keren. Alle oplossingen zijn er maar implementatie zal nog vele hobbels kennen door een nog steeds vaak onwillige en trage overheid en een onmogelijk makende regelgeving. ‘Op voet van oorlog’ betekent in de praktijk dat regelgeving waar nodig opzij geschoven kan worden. Alle mentale ‘jamaar’s’ en zogenaamde ‘grote gelijken’ moeten wijken om directe oplossingen mogelijk te maken. Een ‘groot gelijk’ uitoefenen van ‘rechts heeft voorrang’ kan dodelijk voor je zijn wanneer iemand van links je geen voorrang verleent. Een ‘groot gelijk’ is zelden heilig makend.

Lees hier het artikel: Het Parijs-akkoord kan de EU duizenden miljarden euro’s besparen
Bron: change.inc
Sebastian Maks
17 januari 2024

Het Parijs-akkoord kan de EU duizenden miljarden euro’s besparen

Climate Action Network publiceerde de bevindingen in een rapport, getiteld ‘Paris Pact Payoff’. Het bondgenootschap, dat bestaat uit ruim 1.900 ngo’s uit 130 verschillende landen, voerde het onderzoek uit om eens kritisch te kijken naar de daadwerkelijke kosten en opbrengsten die voortkomen uit het klimaatakkoord van Parijs. Die vinden veel mensen niet opwegen tegen de baten, menen de ngo’s, wat de reden zou zijn dat de energietransitie nog teveel wordt uitgesteld. 

Besparing

Maar de studie van Climate Action Network, in feite een kosten-batenanalyse, bewijst het tegendeel. De baten van het klimaatakkoord van Parijs zijn hoger dan de kosten, met een factor tussen de 1,4 en 4, afhankelijk van bepaalde scenario’s. Het akkoord kan de Europese Unie biljoenen (duizenden miljarden) euro’s aan klimaatkosten besparen, maar ook heel veel geld opleveren. Volgens de ngo’s is het daarom niet alleen voor het klimaat slim om de opwarming van de aarde te beperken, ook voor de portemonnee is het een verstandige keuze.
Voor het onderzoek werden drie scenario’s onderscheden: naleving van het Parijs-akkoord (opwarming van de aarde beperken tot 1,5 graden Celsius), de huidige wereldwijde beleidskoers (3 graden Celsius opwarming) en helemaal geen beleid (het zogeheten nulalternatief). Ook werden de geldwinsten onderverdeeld in twee categorieën: directe opbrengsten van het klimaatbeleid en de vermeden verliezen die veroorzaakt worden door klimaatverandering.

Vermijden van klimaatkosten

Met name de vermeden verliezen zijn erg significant. Met vermeden verliezen doelen de onderzoekers bijvoorbeeld op schade door extreme weersomstandigheden en het verlies van biodiversiteit. Het onderzoek wees uit dat de Europese Unie zo’n 22 biljoen (22.000 miljard) euro bespaart met beleid dat in lijn is met het Parijs-akkoord, in vergelijking met het nulalternatief. In vergelijking met de huidige beleidskoers bespaart de Unie 4 biljoen (4.000 miljard) euro aan klimaatkosten. De vermeden verliezen zijn berekend voor het jaar 2100.

Geld opleveren

Ook kan het Parijs-akkoord de EU veel opleveren. Daarmee wordt zoal bedoeld: een verhoogd welzijn van mensen en daardoor lagere zorgkosten, een goedkopere en stabielere energievoorziening, meer banen, en een hogere koopkracht. De winsten bedragen in totaal ten minste 1 biljoen euro tot het jaar 2030, ongeveer 6,8 procent van het bbp van de EU. Voor Nederland zelf zijn de winsten iets hoger, is in het rapport te lezen: ongeveer 7 procent.
“Wij eisen dat ministers klimaatmaatregelen bovenaan hun agenda zetten, op basis van het onweerlegbare bewijs uit de wetenschap, de economie en de maatschappelijke gevolgen”, zegt Olivier Vardakoulias, een van de auteurs van het rapport van Climate Action Network. “Een effectieve implementatie van klimaat- en energiedoelstellingen, afgestemd op een pad van 1,5 graden Celsius opwarming, is niet alleen verstandig, maar de enige haalbare koers. Er is geen goedkoper, betrouwbaarder of rechtvaardiger alternatief voor doortastende en versnelde klimaatmaatregelen.”

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024

New Test Detects Parkinson’s 7 Years Before Most Symptoms Show : ScienceAlert
20 juni 2024

BBB vindt Europese natuurherstelwet een ‘schoffering’
18 juni 2024

AI discovers new rare-earth-free magnet at 200 times the speed of man – AI in de politiek
18 juni 2024

Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven | de Volkskrant
8 juni 2024

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland | de Volkskrant
2 juni 2024

Kiezer eensgezind over streven naar duurzamere landbouw, maar haakt af bij concrete voorstellen | de Volkskrant
31 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
30 mei 2024

Plastic voedselverpakkingen bevatten duizenden verschillende soorten chemicaliën: wat gebeurt er als je die doorslikt?
27 mei 2024

Rijk worden? Word EU-lid! Na twintig jaar verdient een Sloveens gezin nu meer dan een Brits gezin – De Correspondent
15 mei 2024